המוקד להגנת הפרט - פסק דין בעתירה המשותפת לסגירת מתקן כליאה "שדה תימן": בג"ץ קבע פה אחד כי על החזקת הכלואים במתקן "שדה תימן" לעמוד בדרישות הדין, בהתאם לחוק ולתקנות בעניין
חזרה לעמוד הקודם
19.09.2024

פסק דין בעתירה המשותפת לסגירת מתקן כליאה "שדה תימן": בג"ץ קבע פה אחד כי על החזקת הכלואים במתקן "שדה תימן" לעמוד בדרישות הדין, בהתאם לחוק ולתקנות בעניין

ביום 23.5.2024 עתרו לבג"ץ חמישה ארגוני זכויות אדם – האגודה לזכויות האזרח, המוקד להגנת הפרט, רופאים לזכויות אדם, הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל וגישה – בדרישה להפסיק להחזיק עצורים במחנה "שדה תימן" ולסגור את מתקן הכליאה. שדה תימן מופעל על ידי הצבא מאז תחילת המלחמה כמתקן לכליאת עזתים החשודים כ"לוחמים בלתי חוקיים" כמוגדר בחוק בעניין, וככל הידוע הוחזקו בו למעלה מ-1,000 עצורים במתקנים דמויי מכלאות, ללא מיטות או כל ציוד אחר. עדויות על הנעשה במתקן חשפו מציאות בלתי נתפסת באכזריותה, לרבות ביצוע ניתוחים ללא הרדמה, כבילה ואיזוק של עצורים בתנוחות מכאיבות במשך ימים, שלבסוף הובילו לכריתת איברים, כיסוי העיניים לתקופות ארוכות – גם בזמן מתן טיפול רפואי ועשיית צרכים, החזקת חלק מהעצורים עם חיתולים, מכות והתעללויות. בעתירה נטען כי ההכרזה על שדה תימן כ"מקום מעצר" מתוקף החוק בדבר כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים, מחייבת כי הכלואים יוחזקו בתנאים הולמים שלא יפגעו בכבודם ובבריאותם ויעמדו בחובות של ישראל ביחס לעצורים לפי הדין הישראלי והדין הבינלאומי, אך נוכח הפגיעות הקשות בזכויותיהם של הכלואים, ההחזקה במתקן אינה חוקתית ולא ניתן להמשיך בהפעלתו. 

ביום 5.6.2024 התקיים דיון בעתירה, ובאותו יום הגישה המדינה הודעה, לפיה בשל המספר חסר התקדים של עצורים, הוחזקו כלואים ב"שדה תימן" לפרקי זמן ארוכים, בניגוד לייעודו המקורי. המדינה הצהירה כי בכוונתה לחזור ולהפעיל את המקום כמתקן לשהייה זמנית קצרת טווח לצורך קליטה, חקירה ומיון ראשוני. בהתאם לכך, הופחת בהדרגה מספר העצורים המוחזקים במתקן מכוח החוק, וביום 11.6.2024 נמסר כי בתוך שבועיים יעמוד מספר הכלואים שם על כ-160, וכי מתקני הכליאה שם צפויים לשדרוג ובנייה מחדש. עוד במסגרת עדכוני המדינה, תוארה הנחיית ראש הממשלה לפיה על שב"ס והצבא למצוא פתרון מיידי להעברת כלואים המוחזקים במתקן 14 יום ומעלה, וכי על השר לביטחון לאומי, בתיאום עם משרד האוצר, להביא בדחיפות הצעה ליצירת אלפי מקומות כליאה חדשים. 

בהודעה מיום 16.6.2024 עמדו העותרים על כך שלא ניתן להחזיק עצורים בשדה תימן, גם לתקופות קצרות. בעקבות זאת, ביום 15.7.2024 הוציא בית המשפט צו על תנאי בו הורה למדינה לנמק בתוך 10 ימים "מדוע לא ייקבע כי הפעלתו של מתקן הכליאה 'שדה תימן' תותנה בעמידה בתנאים הקבועים בחוק כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים, התשס"ב-2002 ובתקנות כליאתם של לוחמים בלתי חוקיים (תנאי כליאה), התשס"ב-2002".

ביום 18.7.2024 עדכנה המדינה כי הוקצו עוד תקנים לשירות בתי הסוהר וכי נבנה אגף אוהלים חדש במתקן הכליאה קציעות, אליו יועברו בשלוש פעימות 140 עצורים, כך שביום 22.7.2024 יישארו בשדה תימן 40 עצורים בלבד. 

דיון נוסף בעתירה התקיים ב-7.8.2024. לאחר נסיונות אלימים של פעילי ימין להביא להפסקת הדיון, החליט לבסוף בית המשפט לתת למדינה שהות עד ה-15.8.2024 לעדכן בדבר מצבת הכלואים העדכנית, והתאמתם של מתקני הכליאה החדשים שנבנים כעת במחנה בהתאם להוראות הקבועות בתקנות. לבסוף הוגשה הודעה משלימה מטעם המדינה ב-1.9.2024, במסגרתה נכתב כי במתקן מוחזקים לאותה עת 24 כלואים בלבד, וכי תשתיות הכליאה במקום משודרגות כדי שיעמדו ב"ליבת" הוראות החוק הרלוונטיות כפי שקבעה ועדה שהצבא מינה. 

ביום 18.9.2024 פסק בית המשפט בעתירה, וקבע כי המדינה חייבת להפעיל את מתקן הכליאה בהתאם להוראות הקבועות בחוק לכליאת לוחמים בלתי חוקיים והתקנות שהוצאו מכוחו. בפסק הדין העיקרי, שנכתב על ידי ממלא מקום הנשיא פוגלמן, נדחתה טענת המדינה לפיה ניתן כעקרון להפעיל סמכויות במתקן כליאה באופן שסוטה מהוראות החוק והתקנות, ונקבע שגם אם המדינה מבקשת לשנות את התקנות, כל עוד הן בתוקף חובה עליה לעמוד בהן. עוד נקבע כי אם ישונו התקנות, יהיה עליהן לעלות בקנה אחד עם מחויבויותיה של מדינת ישראל לפי הוראות המשפט ההומניטארי הבינלאומי. ממלא מקום הנשיא פוגלמן הבהיר: "ההגנה על שלטון החוק – גם בימים של מלחמה קשה – היא הביטוי המובהק לשוני בין מדינה דמוקרטית, שנלחמת על נפשה, לבין ארגוני טרור שמבקשים לכלותה". וכך נקבע כי "הגענו לכלל מסקנה כי יש לקבל את העתירה, במובן זה שייקבע בצו מוחלט כי בכפוף לסוגיות הנידונות בגדרן של עתירות אחרות (ובהן שאלת הקשר עם גורמי חוץ [ביקורי הצלב האדום], שנדונה בבג"ץ 1537/24), על החזקת הכלואים במתקן 'שדה תימן' לעמוד בדרישות הדין".