המוקד להגנת הפרט - כלואה בתוך ארצה: הצבא מונע מאלמנה פלסטינית בת 85 לצאת מהגדה המערבית לירדן לביקור ילדיה, "מטעמי ביטחון"
חזרה לעמוד הקודם
31.07.2012

כלואה בתוך ארצה: הצבא מונע מאלמנה פלסטינית בת 85 לצאת מהגדה המערבית לירדן לביקור ילדיה, "מטעמי ביטחון"

המשפט הבינלאומי קובע כי ישראל – כמעצמה הכובשת של הגדה המערבית – מחויבת להתיר לתושבי השטחים לצאת מארצם. מניעת יציאה לחו"ל פוגעת בזכויותיהם הבסיסיות של התושבים לכבוד, לאוטונומיה ולחופש תנועה. למרות הוראות הדין הבינלאומי, מונעת ישראל מדי שנה מאלפי פלסטינים לצאת מהשטחים הכבושים לחו"ל באמתלות "ביטחוניות". המניעה נעשית בסתר – ללא מתן זכות טיעון, ללא הודעה מראש, ללא צו חתום, ללא נימוקים וללא הגבלת זמן. במרבית המקרים נודע לאדם שהוא מנוע יציאה רק עת הגיעו לגשר אלנבי – פתח היציאה האפשרי היחיד לתושבי הגדה המערבית – כשמזוודותיו בידיו ותכניותיו לפניו.

כך היה גם במקרה של זוג פלסטינים קשישים ממחנה הפליטים עסכר שליד שכם, שביקשו לצאת מהגדה המערבית לביקור ילדיהם הגרים בירדן ובקטאר. משהגיעו למעבר הגבול שבגשר אלנבי, מנעו החיילים את מעברם ומסרו להם כי הם "מנועי שב"כ". המוקד להגנת הפרט פנה לצבא בשם בני הזוג, בהשגה על מניעת היציאה, תוך הדגשה כי מדובר באנשים קשישים, אשר אינם בקו הבריאות. המוקד הוסיף כי יש לבטל את המניעה בהקדם, על מנת למנוע פגיעה בזכויותיהם של בני הזוג לחופש תנועה ולחיי משפחה.

בעודם ממתינים לתשובת הצבא נפטר הבעל, מבלי שזכה להיפרד מילדיו. האישה נותרה לבדה, מבקשת לראות את ילדיה ונכדיה, אולי בפעם האחרונה בחייה.

על אף שהנוהל הצבאי מורה לצבא להשיב להשגות על מניעה ביטחונית בכתב תוך שמונה שבועות לכל היותר, השיב הצבא להשגה למעלה מעשרה שבועות לאחר הגשתה: חייל ממנהלת התיאום והקישור (מת"ק) מסר למוקד בטלפון כי הוסרה המניעה הביטחונית על יציאתה של האלמנה בת ה-85. שבועיים וחצי לאחר קבלת האישור הטלפוני, שוב עשתה האישה את המסע לגשר אלנבי, בכיסא גלגלים, מלווה הפעם בגיסה ואחייניה. להפתעתה, שוב סירבו החיילים בגשר להתיר את יציאתה לירדן. כשהתקשרה נציגת המוקד לברר אודות המניעה, השיב הצבא כי נגד הקשישה הוזנה מניעה ביטחונית חדשה, באותו יום ממש! כך, ללא נימוק, ללא הודעה, וללא שימוע.

ביום 26.7.2012 עתר המוקד לבג"ץ, להורות לצבא להתיר לקשישה לצאת מהגדה לירדן, כדי שתוכל לבקר את בנה בקטאר, ואת ילדיה ונכדיה בירדן. המוקד מדגיש, כי בסירובו להתיר לאישה לצאת מהגדה, פוגע הצבא פגיעה קשה בזכותה לחיי משפחה. פגיעה זו מחריפה במיוחד נוכח האיסור שישראל מטילה על בנה של הקשישה, אשר גורש לקטאר לאחר ששוחרר מהכלא הישראלי במסגרת עסקת שליט, לשוב לביתו שבשטחים הכבושים. כאשר הוחזק בישראל ביקרה אותו אמו בכלאו לעיתים קרובות. עכשיו, מששוחרר, מונעת מהם ישראל כל אפשרות להיפגש.