המוקד להגנת הפרט - בג"ץ אישר הריסת בית מגורים בגדה המערבית למעט קומת המחסנים: נקבע שאין להרוס קומה זו נוכח העובדה שהנאשם בפיגוע עשה בה שימוש לצרכים עסקיים ולא לצרכי מגורים
חזרה לעמוד הקודם
22.05.2022

בג"ץ אישר הריסת בית מגורים בגדה המערבית למעט קומת המחסנים: נקבע שאין להרוס קומה זו נוכח העובדה שהנאשם בפיגוע עשה בה שימוש לצרכים עסקיים ולא לצרכי מגורים

ביום 19.5.2022 קיבל בג"ץ באופן מצומצם את עתירת המוקד להגנת הפרט נגד הריסה עונשית של דירת מגורים בה מתגוררים הוריו, אחיו וסבתו של מפגע שנהרג במהלך ביצוע פיגוע ירי מיום 29.3.2022 בו נהרגו 5 בני אדם, שלושה ישראלים ושני תושבי חוץ. המדובר בדירה המתפרשת על פני שלוש קומות בחלקו המערבי של מבנה בן ארבע קומות, המצוי בבעלות אביו ודודיו של המפגע, בכפר יעבד שבגדה המערבית. צו ההריסה הוצא לגבי כל צדו המערבי של הבניין, לרבות קומת הקרקע המשותפת לשתי הדירות, בה מצויים מחסנים.

בג"ץ התיר את הריסת שלוש קומות המגורים, בדחותו אף הפעם את טענותיו העקרוניות של המוקד כי מדובר בענישה קולקטיבית אסורה על פי המשפט הבינלאומי. בית המשפט שב על קביעתו החוזרת כי מדובר בהלכה העומדת בתוקפה, וכי הפגיעה בבני משפחה חפים מפשע הינה "תוצאת לוואי – קשה ומורכבת..." של הנקיטה באמצעי זה לצורכי הרתעה. בית המשפט אף אימץ את עמדת המדינה, בהתבסס על חוות דעת שהציגו גורמי הביטחון במעמד צד אחד, לפיה אמצעי זה אכן אפקטיבי, "לעת הזו", כאמצעי הרתעה, אך ציין כי יש לבחון את הנושא "חזור ושנו".

באשר לגופו של המקרה הנוכחי, בהתבסס על בחינת קיומה של זיקת המגורים בין המפגע למבנה, קבעה הנשיאה חיות כי אין פגם בקביעתו של המפקד הצבאי כי קיימת זיקה כזו ביחס לשלוש הקומות העליונות בחלקו המערבי של המבנה, דהיינו, הדירה בה התגורר המפגע. ואולם, ביטל בג"ץ את צו ההריסה בנוגע לקומת המחסנים, בקובעו כי קומת המחסנים אינה מחוברת לגרם המדרגות של הדירה, וכי זיקתו של המפגע לקומה זו היתה זיקה של שימוש עסקי – אחסון סחורה במשותף עם בני משפחתו למכירה בחנויותיהם – ולא זיקת מגורים כקבוע בפסיקה לעניין הצדקת הריסה עונשית.