המוקד להגנת הפרט - ארגוני זכויות אדם לבג"ץ: יש לחסן לאלתר את כלל אוכלוסיית הכלואים, בהיותם אוכלוסייה בסיכון, עם פגיעוּת יתרה למחלות מדבקות
חזרה לעמוד הקודם
11.01.2021

ארגוני זכויות אדם לבג"ץ: יש לחסן לאלתר את כלל אוכלוסיית הכלואים, בהיותם אוכלוסייה בסיכון, עם פגיעוּת יתרה למחלות מדבקות

ביום 10.1.2021 עתרו לבג"ץ חמישה ארגוני זכויות אדם – רופאים לזכויות אדם, האגודה לזכויות האזרח בישראל, עדאלה, המוקד להגנת הפרט ורבנים לזכויות אדם – נגד החלטת השר לביטחון פנים לאסור על שירות בתי הסוהר לחסן אסירים בשלב זה, וזאת בניגוד להנחיות משרד הבריאות והמשנה ליועץ המשפטי.

בעתירה דורשים הארגונים להורות לשב"ס לחסן את כלל אוכלוסיית האסירים, על פי מתווה תיעדוף החיסונים שקבע משרד הבריאות, בדגש על אסירים בני 60 ומעלה והמצויים בקבוצות סיכון. עוד מתבקש בג"ץ לקבוע כי החלטת השר אוחנה לתעדף מתן חיסונים לסגל בתי הכלא על פני חיסונים לאסירים – בטלה. בעתירה נטען כי למדינה יש חובה חוקית ומוסרית לשמור על אוכלוסיית הכלואים מהשלכות מגפת הקורונה, וכי מחדלה לחסנם פוגע בזכויות האסירים לבריאות, לכבוד ואף לחיים.

לעתירה צורפה חוות דעת רפואית מטעם איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית בישראל, שקבעה ש"יש להתייחס לאסירים כאוכלוסייה שבויה, בהקשר של הקורונה מדובר באוכלוסייה בסיכון, הן בשל מחלות רקע והן בשל הימצאותה בתנאי צפיפות המגבירים את הסיכון לתחלואה ותמותה". לפיכך, קבע האיגוד, "ישנה חובה אתית על מדינת ישראל להציע את החיסונים לאוכלוסיית האסירים".

עוד נטען בעתירה כי על פי פסיקת בג"ץ, הנחיות היועץ המשפטי לממשלה מחייבות את כל המערכת הממשלתית. לפיכך, כאשר היועץ המשפטי לממשלה קבע, כי לשר אוחנה אין סמכות לפעול בניגוד להנחיות משרד הבריאות, היה על השר לפעול על פי עמדת היועץ המשפטי לממשלה.