המוקד להגנת הפרט - רק בעקבות עתירה דחופה לבג"ץ ובחלוף כיממה וחצי, אותר נער שנעצר על ידי הצבא בדרכו לבית הספר: על אף שמדובר בתופעה חוזרת, לא נענו דרישות המוקד לחקר הכשל ולסעד עקרוני
חזרה לעמוד הקודם
08.12.2020

רק בעקבות עתירה דחופה לבג"ץ ובחלוף כיממה וחצי, אותר נער שנעצר על ידי הצבא בדרכו לבית הספר: על אף שמדובר בתופעה חוזרת, לא נענו דרישות המוקד לחקר הכשל ולסעד עקרוני

מדי שנה נעצרים מאות קטינים פלסטינים על ידי כוחות הביטחון. במרבית המקרים, להורים לא נמסר בשל מה ולאן נלקח ילדם, ולא פעם רק באמצעות המוקד להגנת הפרט מצליחים ההורים לברר היכן מוחזק בנם. במקרים חמורים, וככל שהצבא לא מוסר את המידע אודות מקום הימצאו של הקטין בתוך 24 שעות מזמן המעצר, נדרש המוקד להגיש עתירה דחופה לצו הביאס קורפוס.

כך אירע לנער שנעצר ביום 29.11.2020, יום לפני יום הולדתו ה-15, שעה שעשה דרכו לבית הספר במחנה הפליטים בו הוא מתגורר, הסמוך לחברון. דבר לא נמסר למשפחתו והם נותרו חוששים לשלומו. חרף בירורים חוזרים ונשנים שערך במהלך היממה שחלפה למן מעצרו של הנער, לא הצליח המוקד לקבל ממרכז השליטה הצבאי (משל"ט כליאה) – הגורם האמון על מסירת מידע עדכני אודות מקום הימצאם של עצורים פלסטינים המוחזקים במשמורת הצבא, משטרת ישראל, שב"כ או שב"ס – מידע בדבר מקום הימצאו. וכך, במקום לחגוג עמו את יום הולדתו, יום ה-30.11.2020 חלף על משפחתו בדאגה בלתי פוסקת לגורלו.

בחלוף כ-30 שעות מאז המעצר, הגיש המוקד לבג"ץ עתירה לצו הביאס קורפוס בעניינו של הנער. במסגרת זו, כדרכו במקרים שכאלו, דרש המוקד סעד עקרוני, כי הרשויות יחזיקו במידע אמין ועדכני בדבר מקום מעצרם של עצורים פלסטינים, ובפרט קטינים.

בשעות הערב המאוחרות של אותו יום, קיבלו ההורים שיחת טלפון בה התבקשו להגיע למשטרת ביתר עילית ולאסוף את בנם. הנער שוחרר לקראת חצות. שום הסבר לא נמסר בנוגע להיעלמותו של הקטין במשך קרוב לשתי יממות, גם לא במסגרת תגובת המדינה לבית המשפט, שהוגשה למחרת, 1.12.2020. כל שהתברר ממנה היה כי הקטין נעצר על ידי הצבא.

בתגובה שהגיש לבית המשפט למחרת היום, הלין המוקד על כך שלאף גורם לא היה מידע בזמן אמת אודות מקום החזקתו של הקטין, על אף שהוא הועבר מהצבא לחקירה במשטרה, ומשם נלקח לכלא מגידו של שירות בתי הסוהר, בטרם הוחזר למשטרת ביתר עילית. המוקד הזכיר כי רק לאחרונה, במקרה דומה בטיפולו, הדגיש בג"ץ את הצורך במתן תשובות מיידיות ומהירות ככל שמדובר בקטינים. המוקד טען כי "יש צורך לרדת לחקר הכשל שהוביל להיעלמותו"; וכי המדובר לכל הפחות ב"ליקוי מערכתי נקודתי, שכבר חזר ועשוי עוד לחזור על עצמו אם לא יתוקן". משכך, דרש המוקד כי יוּצא צו על תנאי על מנת שיובהרו הנסיבות במקרה דנן, וכן כי בית המשפט ייעתר לסעד העקרוני המבוקש בעתירה.

ברם, ביום 6.12.2020 מחק בית המשפט את העתירה בקובעו כי "אין מקום להותיר את העתירה בנוגע לסעד הכללי שנתבקש בה... לגביו לא היה כל הליך של מיצוי הליכים כנדרש, וכריכתו בסעד הביאס קורפוס, שמטבעו הוא סעד דחוף, אינה הולמת".

יצוין, כי העברתו של הקטין ממקום למקום ובין כוחות הביטחון השונים היא טיפוסית ומהווה את אחד המאפיינים הבעייתים ביחס הניתן לקטינים פלסטינים העצורים לצורך חקירה. להרחבה על כך, ניתן לקרוא בדוח המוקד מהעת האחרונה: "בחסות החשיכה: מעצרי לילה של קטינים פלסטינים בגדה המערבית".