המוקד להגנת הפרט - "פיתחו את השער": המוקד בעתירה לבג"ץ נגד שגרת האיחורים הממושכים בשער החקלאי "מגן דן" שבחומת ההפרדה
חזרה לעמוד הקודם
08.12.2019

"פיתחו את השער": המוקד בעתירה לבג"ץ נגד שגרת האיחורים הממושכים בשער החקלאי "מגן דן" שבחומת ההפרדה

חקלאים פלסטינים שאדמותיהם מצויות בשטחי הגדה המערבית הכלואים בין חומת ההפרדה לבין הקו הירוק – שטחים המכונים בפי ישראל "מרחב התפר" – יכולים להגיע לחלקותיהם רק אם הצליחו לקבל מהצבא "היתר כניסה חקלאי". זאת כחלק ממשטר ההיתרים הדרקוני – ההולך ומקצין לכדי נישול ממש – אותו מנהיג הצבא ב"מרחב התפר".

בחומת ההפרדה נקבעו כמה עשרות מעברים בין חלקי הגדה שהופרדו, אך בעלי היתר רשאים לעבור רק בשער אחד או שניים מסוימים הקרובים למקום מגוריהם, בהתאם לנקוב על גבי ההיתר. זאת ועוד. לשערים המיועדים למעבר חקלאים אל אדמותיהם שעות פתיחה מצומצמות ביותר ורובם אף לא נפתחים מדי יום.

ביום 5.12.2019 עתר המוקד להגנת הפרט לבג"ץ בשמם של חקלאים מא-זאוויה ומסחה, בדרישה שהצבא יחדל מאיחורים סדרתיים וממושכים בפתיחת השער החקלאי הקרוי "מגן דן", הסמוך לאדמותיהם של ישובים אלה, הלכודות ב"מרחב תפר". בעתירה הדגיש המוקד, כי הצבא הוא זה שקבע את זמני הפתיחה המצומצמים של השער, לפיהם השער אמור להיפתח רק שלוש פעמים ביום, בכל פעם למשך רבע שעה בלבד. זמני הפתיחה הקצרים מכתיבים למעשה את סדר יומם של החקלאים, אשר נאלצים להקפיד להגיע לשער בזמן, כדי שלא יחמיצו את האפשרות להגיע אל אדמותיהם או לצאת מהן. החמצת מועד פתיחת השער פירושה אובדן של יום העבודה כולו, או הילכדות בתוך "מרחב התפר", מבלי שיוכלו לשוב לבתיהם אותו יום, ואף הסתכנות בכך שהיתרם יוחרם בשל "הפרת תנאיו", שאינם מתירים לינה ב"מרחב התפר".

כפי שתואר בעתירה, זה למעלה משנתיים, כעניין שבשגרה, הצבא אינו מגיע לפתוח את שער "מגן דן" במועד, ומאלץ את החקלאים להמתין זמן רב ליד השער, בחוסר ודאות, עד להגעת החיילים המחזיקים במפתחות. איחורים אלו – של חצי שעה, שעה, שעתיים ואף חמש שעות – פוגעים בצורה קשה בעבודתם של החקלאים וכופים עליהם המתנה ממושכת לחיילים, בחום, בקור ובגשמים, ללא מים ומזון. פעם אחר פעם יוצר המוקד קשר עם גורמי הצבא בשמם של החקלאים, כדי להאיץ את הגעת החיילים לשער. אך מכתבי התלונה ששלח המוקד לצבא בעניין, החל מיולי 2017 וכלה בנובמבר 2019, לא הביאו לקץ התופעה – שמשקפת זלזול גמור בזכויותיהם, כבודם וזמנם של החקלאים.

בעתירה טען המוקד, כי אין כל הצדקה לאיחורים סדרתיים אלו, וכי הם פוגעים בצורה משמעותית בשגרת החיים של חקלאים בני המקום, המבקשים לממש את זכותם הבסיסית להגיע לאדמותיהם. עוד ציין המוקד כי מצב עניינים זה עומד בניגוד מובהק לפסיקה, ולהתחייבות המדינה בפני בג"ץ "לסייע ככל הניתן במעבר נוח של התושבים לשטחי מרחב התפר".

נושאים קשורים