הודעה לעיתונות
לאחר שהוחזק תשעה חודשים בכלא כשוהה בלתי חוקי, העיתונאי הירושלמי מוצטפא אלחארוף שוחרר לביתו
מוצטפא אלחארוף שוחרר היום, 24.10.2019, מכלא גבעון והתאחד עם אשתו ובתם הפעוטה. אלחארוף, שהינו מחוסר מעמד בעולם, הוחזק במשמורת במשך תשעה חודשים כשוהה בלתי חוקי המיועד לגירוש, זאת בעקבות סירובו של משרד הפנים לאשר את בקשותיו החוזרות לקבל מעמד של תושב בירושלים – ביתו היחיד מאז היה ילד.
ביום 25.9.2019, לאחר שכשל ניסיונו של משרד הפנים לגרש את אלחארוף לירדן,
קבע בית הדין לביקורת משמורת של שוהים שלא כדין כי אם אלחארוף לא יגורש תוך חודש, יש לשחררו. על פי תנאי השחרור, על אלחארוף להסדיר את מעמדו בתוך 21 יום, אחרת עליו לעזוב את המדינה; זאת, על אף שבהיותו מחוסר מעמד בעולם – אין לו לאן ללכת. בקשה חדשה להסדרת מעמדו של אלחארוף מתוקף הליך לאיחוד משפחות כבר הוגשה, אך קלושים הסיכויים כי זו תאושר בסד הזמנים החטוף שקבע בית הדין. לפיכך יפנה המוקד בימים הקרובים בבקשה להארכת התקופה שנקבעה.
אמש, שעות ספורות לפני מועד השחרור, עשה משרד הפנים נסיון פסול למנוע ברגע האחרון את שחרורו של מוצטפא. בית הדין דחה את הבקשה לעיכוב השחרור.
"הייתי בכלא תשעה חודשים," אמר אלחארוף, "במהלכם התינוקת שלי גדלה בלעדיי ואשתי היתה צריכה להסתדר לבד. ולמה? רק כי לא מוכנים להכיר בי כפלסטיני ירושלמי. אין לי שום בית אחר בעולם חוץ מירושלים. אני מאוד מאוד שמח לחזור הביתה, אבל אני יודע שהסאגה שלי לא הסתיימה, כי עדיין מסרבים לתת לי מעמד שיאפשר לי לחיות בביתי כחוק."
"מאז היה ילד, מרכז החיים של אלחארוף היה אך ורק בירושלים," אמרה עו"ד עדי לוסטיגמן, המייצגת את אלחארוף מטעם המוקד להגנת הפרט. "הוריו, אחיו ואחיותיו חיים בירושלים. אשתו ובתו בת השנתיים חיות בירושלים. לכולם יש מעמד במדינה. נסיונה הכושל של ישראל לגרש את אלחארוף לירדן מחזק את טענתנו שירושלים היא ביתו היחיד, וכי ישראל חייבת למצוא פתרון אנושי עבורו ועבור משפחתו."
"בג"ץ הכיר בכך שתושבי ירושלים המזרחית הם אוכלוסייה ילידית בעלת מעמד ייחודי," אמרה ג'סיקה מונטל, מנכ"לית המוקד. "אלחארוף נמנה על אוכלוסייה זו. אנו מברכים על שחרורו, אבל ישראל חייבת לתת לו לאלתר את המעמד החוקי המגיע לו, כדי שהוא יוכל לחיות עם משפחתו בירושלים ללא חשש מפני גירוש."
רקע מוצטפא אלחארוף נולד באלג'יריה למשפחה פלסטינית מירושלים המזרחית. המשפחה שבה לירושלים בשנת 1999, כאשר אלחארוף היה בן 12, והוא מתגורר בעיר מאז. הוא נישא לאישה מירושלים המזרחית ולבני הזוג בת בת שנתיים, אשר כמו אמה, מחזיקה במעמד קבע בישראל.
במשך שנים ניסו אלחארוף ומשפחתו להביא לרישומו במעמד של תושב קבע בישראל, מעמד לו הוא זכאי מתוקף היותו בן של תושב ירושלים המזרחית. נסיונות אלה כשלו על רקע החסמים אותם מציב משרד הפנים בכל הנוגע למעמדם של פלסטינים בעיר.
משנת 2015 דוחה משרד הפנים את בקשותיו של אלחארוף להיתרים ולמעמד בטענה ביטחונית. בראשית 2019, נלקח למעצר "לקראת גירוש", והוחזק בכלא גבעון, בו מוחזקים מועמדים לגירוש. חרף הטענות הביטחוניות הלאקוניות החוזרות, לא מצאה ישראל לנכון להעמידו לדין באישום כלשהו, ובחרה בצעד הדרסטי של כליאה מינהלית ממושכת "לפני הרחקה".
ערר לבית הדין לעררים וערעור לבית המשפט המחוזי, שהגיש המוקד באמצעות עו"ד לוסטיגמן בשמו של אלחארוף, נדחו. כך גם נדחתה בקשת רשות ערעור שהגיש מוקד לבית המשפט העליון.
ביום 22.7.2019
נעשה ניסיון לגרש את אלחארוף לירדן, אולם רשויות ירדן סירבו להתיר את כניסתו, והוא הושב לכלא גבעון.