המוקד להגנת הפרט - עיתונאי ירושלמי חסר מעמד בעולם עומד בפני גירוש: הוגשה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון
חזרה לעמוד הקודם
17.04.2019

עיתונאי ירושלמי חסר מעמד בעולם עומד בפני גירוש: הוגשה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון

אתמול, 16.4.2019, הגיש המוקד להגנת הפרט, באמצעות עו"ד עדי לוסטיגמן, בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון בעניינו של מוצטפא אל-חרוף, עיתונאי ירושלמי המוחזק כבר שלושה חודשים במעצר לקראת גירוש, וזאת למרות שאין לו מעמד באף מדינה אחרת אליה ניתן לגרש אותו.

מוצטפא נולד באלג'יריה, בן למשפחה פלסטינית מירושלים המזרחית. המשפחה חזרה לירושלים בשנת 1999, כשמוצטפא היה בן 12, ומאז הוא חי בעיר. הוא נשוי לאישה ירושלמית ואב לפעוטה, אף היא תושבת קבע בעיר.

שנים פעלו מוצטפא ומשפחתו כדי להסדיר את מעמדו. בשל המכשולים הביורוקרטיים שמציב משרד הפנים בכל הקשור למעמדם של ירושלמים פלסטינים, לא קיבל מוצטפא את המעמד של תושב קבע בישראל, לו הוא זכאי כבן לירושלמים.

בשנת 2014 החליט משרד הפנים לתת לו אשרת תייר מסוג ב/1, המאפשרת לעבוד בישראל. אך בחלוף כשנה, דחה משרד הפנים את בקשתו להאריך את האשרה, "מטעמים ביטחוניים". משרד הפנים נימק את החלטתו בכך שמוצטפא פירסם בעמוד הפייסבוק שלו צילומים המתעדים "עצרות של חמאס ואירועים המתקיימים בהר הבית", "הלוויות של 'שאהידים'" ועוד. זאת על אף שמוצטפא הבהיר שמדובר בתצלומים שאינם משקפים את דעותיו הפוליטיות אלא מהווים מבחר מעבודותיו, המדגים את כישוריו כצלם.

לאחר שמוצטפא נישא לתושבת קבע, הוחלט במסגרת ערר שהגיש המוקד, כי משרד הפנים יכריע בעניינו במסגרת בקשה לאיחוד משפחות שיגישו הוא ואשתו. לאחר התמהמהות ממושכת, הודיע משרד הפנים ב-21.1.2019, כי הוא דוחה את בקשת בני הזוג, בעילה "ביטחונית" לאקונית. למחרת היום נעצר מוצטפא ומאז הוא מוחזק במעצר לפני "הרחקה" בכלא גבעון, בו מוחזקים מועמדים לגירוש. ערר לבית הדין לעררים וערעור לבית המשפט המחוזי, שהגיש המוקד בשמו של מוצטפא, נדחו. מוצטפא עודנו מצוי במעצר.

"אם ישנם חשדות נגדו ניתן להגיש כתב אישום כך שיוכל להתמודד איתם", אומרת עו"ד לוסטיגמן. "לישראל אף ישנה אפשרות לעצור אדם במעצר מנהלי מבלי לחשוף את הראיות לכאורה נגדו. אך אין חומר ביטחוני שמצדיק גירוש אדם מביתו וממשפחתו."

"מעצרו של מוצטפא אל-חרוף מהווה התקפה על חופש העיתונות בישראל", סיפר לבית הדין לעררים Turgut Alp Boyraz, שמעסיק את מוצטפא בסוכנות הידיעות הטורקית אנדלו.

"מצב בו נותר אדם חסר מעמד ומשולל זכויות הינו מצב פסול ומנוגד לדין הבינלאומי", אומרת ג'סיקה מונטל, מנכ"לית המוקד להגנת הפרט. "בהיותו של מוצטפא מחוסר מעמד בעולם, אין מקום אליו ניתן לגרש אותו. לכן אין כל צידוק או תכלית לשלילת חירותו 'לקראת גירוש'. יש לשחרר אותו לאלתר ולהסדיר את מעמדו בירושלים."