המוקד להגנת הפרט - בעקבות עתירה דחופה של המוקד: נמנעה הרחקתו לעזה של פלסטיני בן 25 המתגורר זה למעלה מ-20 שנה בגדה המערבית
חזרה לעמוד הקודם
11.04.2019

בעקבות עתירה דחופה של המוקד: נמנעה הרחקתו לעזה של פלסטיני בן 25 המתגורר זה למעלה מ-20 שנה בגדה המערבית

בצהרי יום 10.4.2019 פנתה אל המוקד משפחתו של פלסטיני בן 25 המתגורר בגדה המערבית מאז מלאו לו שנתיים, בבקשה כי יסייע למנוע את העברתו בכפייה לרצועת עזה, שהיתה צפויה להתבצע עוד באותו היום. המדובר באיש שסיים לרצות עונש מאסר קצר, בן פחות מחודש, בכלא בישראל לאחר שנתפס בשטח ישראל ללא היתר כדין. יום אחד בלבד לפני שחרורו הצפוי, מסרו לו נציגי שירות בתי הסוהר (שב"ס), כי בכוונתם לשחררו לרצועת עזה, בהתאם לכתובתו השגויה בהעתק מרשם האוכלוסין שבידי ישראל. זאת, על אף שמדובר באדם שלא ביקר ברצועה מאז היה ילד, וכל חייו מצויים בגדה המערבית, לרבות משפחתו ועבודתו.

המוקד פנה לאלתר לצבא ולשב"ס, בדרישה כי האיש ישוחרר למקום בו נמצא ביתו בפועל, ולא בהסתמך על הרישום הבלתי מעודכן שבידי ישראל. השב"ס השיב, כי האיש אכן ישוחרר לעזה באותו היום וסירב לעכב את השחרור עד לבירור העניין, ואילו הצבא בושש להעביר מענה ענייני. בשל כך, הגיש המוקד עתירה דחופה לבג"ץ. בעתירה הבהיר המוקד, כי ההעברה בכפייה תהווה הפרה קיצונית של זכויות האיש, לרבות זכותו לחופש תנועה בארצו, זכויותיו לחירות ולכבוד, וזכותו לחיי משפחה; וכי מעשה זה אף נוגד את האיסור על הרחקת אדם מביתו ואיזור מגוריו. עוד הוסיף המוקד: "מעבר לטענות המשפטיות, מובן כי ההיבט העיקרי בעתירה זו הינו ההיבט האנושי הפשוט. הרעיון לפיו ביום בהיר אחד נלקח אדם מביתו, ממשפחתו ומהבית בו הוא מתגורר במשך שנים על גבי שנים ומגורש ממנו... הוא רעיון בלתי נסבל."

בג"ץ הוציא מיד צו האוסר על הרחקתו של האיש לרצועה, כמבוקש. בהמשך לכך, התקבלה תשובת הצבא, לפיה "הוחלט לפני זמן קצר במתפ"ש (יחידת מתאם פעולות הממשלה בשטחים) שהעותר יוכל להשתחרר לשטח איו"ש...".

בסביבות 20:00 בערב אותו יום שוחרר האיש לביתו ולמשפחתו, שהמתינה לשובו בחרדה ובכיליון עיניים. העתירה נמחקה.

ברקע הדברים מצויה מדיניותה של ישראל, המתייחסת – באטימות ובשרירות לב – לפלסטינים שכתובתם הרשומה במרשם האוכלוסין היא ברצועת עזה אך הם מתגוררים בגדה המערבית, כאל "שוהים בלתי חוקיים" הנמצאים בביתם שלא כדין. זאת גם אם הם מתגוררים בגדה זה שנים ארוכות, ואף כשמדובר בכאלו שעברו להתגורר בגדה בידיעתה של ישראל והסכמתה (ושנים רבות קודם שישראל החלה לדרוש, ללא כל בסיס חוקי, כי הללו יחזיקו בהיתר מיוחד מטעם הצבא ל"מגורים בגדה"). על אף שבשנת 2012 התחייבה ישראל בבג"ץ שלא להרחיק עוד לרצועה את אותם אנשים שעברו מעזה לגדה לפני ספטמבר 2005, ובלבד שאין בעניינם מניעה ביטחונית, היא ממשיכה לסרב לעדכן בהעתק מרשם האוכלוסין הפלסטיני שבידה את שינוי הכתובת אף של אנשים אלו, וממשיכה לראות גם בהם "שוהים בלתי חוקיים" בגדה.