המוקד להגנת הפרט - אלימות סוהרי יחידת נחשון כלפי קטינים פלסטינים כלואים – תלונות ליחידה הארצית לחקירת סוהרים
חזרה לעמוד הקודם
25.03.2019

אלימות סוהרי יחידת נחשון כלפי קטינים פלסטינים כלואים – תלונות ליחידה הארצית לחקירת סוהרים

ישראל מפירה כעניין שבשיגרה את זכויותיהם של קטינים פלסטינים מירושלים המזרחית המצויים במשמורת כוחות הביטחון הישראליים – המשטרה, שב"כ ושירות בתי הסוהר (שב"ס) – הן במהלך מעצרם, הן בזמן חקירתם והן במתקני הכליאה עצמם.

לאחרונה הגיעו למוקד עדויות בדבר אלימות פיזית כלפי קטינים מצדם של סוהרי יחידת נחשון של שב"ס – היחידה המופקדת על ליווי והעברה של כלואים במשמורת שב"ס – לא פעם בבתי המשפט עצמם, קודם או לאחר הדיונים. המדובר בשלושה נערים בני 17-15 תושבי ירושלים המזרחית, אשר פנו אל המוקד וביקשו את סיועו בהגשת תלונה על מעשיהם של סוהרי יחידת נחשון ליחידה הארצית לחקירת סוהרים (יאח"ס). כל שלושת תיקי התלונה נסגרו מבלי שננקטו הליכים כלשהם נגד הסוהרים המעורבים במעשים.

עדותו של ח.ר., בן 15 בעת מעצרו (תיק המוקד 105205):
ביום 15.10.2018, בתום הדיון בעניינו של ח.ר. בבית המשפט המחוזי בירושלים, בעודם בבניין בית המשפט, היכו סוהרי יחידת נחשון את הנער באגרופיהם, ולאחר מכן הותירו אותו אזוק בתנוחה מכאיבה למשך כשעה.

וכך תיאר הנער:

"איך שנסגרה המעלית... הם היכו ודחפו והכאיבו לי מאוד. ניסיתי להגן על עצמי בלהחביא את הראש בין הידיים. המכות התמקדו בחזה ובראש. המכות הותירו לי סימנים ברורים. אחד במצח מעל העין השמאלית... קיבלתי עוד אגרוף בלחי ימין שעדיין כואב לי מאוד. איך שיצאנו מהמעלית התווספו עוד סוהרים... והמשיכו לדחוף אותי ולהכות אותי... המשיכו להחזיק אותי עד שהושיבו אותי על הברכיים והתחילו לקלל אותי בקללות גסות, 'בן זונה', ועוד. אחר כך הכניסו אותי לחדר קטן ואזקו את ידיי לאחור תוך שהן מחוברות לרגליים וביקשו ממני לשבת. התנוחה היתה קשה ולא נוחה בשל האיזוק המוזר ונאלצתי לשבת בשיפוע למשך שעה... האיזוק כל הזמן היה לוחץ בצורה בלתי נסבלת הן בידיים והן ברגליים. לפני העלייה לפוסטה [כינוי לרכב להובלת כלואים], אחד הסוהרים... שהיה מעורב באירוע הסתכל עלי בצורה מאיימת ומפחידה."


אביו של הנער מסר, כי מיד לאחר התקרית הוא-עצמו פנה לשופט והסביר שבנו הותקף במעלית. הנער עצמו מסר שהתלונן על כך בפני קצין בשובו לכלא. עוד ראוי לציין כי במהלך הדיון, התלונן הנער בפני השופט על כך שסוהרי היחידה לא מקפידים לתת לו את תרופותיו למחלת הסוכרת ממנה הוא סובל.

ביום 12.11.2018 הגיש המוקד תלונה ליאח"ס, בדרישה כי תיפתח חקירה בחשד להתעללות הסוהרים בנער. בתלונה הדגיש המוקד כי הסוהרים נהגו באכזריות מיוחדת בהכותם נער במצבו הבריאותי הרגיש. המוקד ציין, כי יחס בלתי אנושי, אכזרי ומשפיל כלפי עצורים מהווה הפרה של הדין הישראלי, האמנה בדבר זכויות הילד והאמנה נגד עינויים. המוקד דרש כי יינקטו פעולות מערכתיות למיגור תופעת האלימות בקרב סוהרים, לצד חקירה עניינית בתלונה. לתלונה צורפו תצלומים של כמה מהסוהרים עם הקטין, אשר צולמו על ידי אביו של הנער בטרם הכניסה למעלית וביציאה ממנה.

ביום 3.2.2019 נשלח למוקד מענה, לפיו התלונה נסגרה לאחר חקירה, שכן לא נמצאה "תשתית לביצוע עבירות פליליות".

עדותו של מ.ע., בן 17 בעת מעצרו (תיק המוקד 103237):
ביום 11.4.2018, לאחר שהובא על ידי סוהרי יחידת נחשון ממגידו לבית משפט השלום בירושלים, הוכה הנער על ידי אחד מסוהרי היחידה – סוהר ששמו הפרטי ידוע לנער – בעת ההמתנה לדיון ובנוכחות סוהרים אחרים.

וכך תיאר הנער:

"...[הסוהר] דחף אותי בכוח ואני ניסיתי להגן על עצמי בניסיון להרחיקו ממני. בעקבות כך לקח אותי החוצה. התאספו עוד 3 סוהרי "נחשון" סביבי. [הסוהר] הרביץ לי והיכה את ראשי בקיר. יתר הסוהרים ניסו להושיב אותי בכוח על הרצפה. אחר כך הכניסו אותי חזרה להמתנה [בבית המשפט]. [הוא] דחף אותי שוב כדי להושיב אותי בכוח ואז צרחתי בפניו שאני הולך לציין את מה שקרה בפניי השופט. הוא קילל אותי ואת בית המשפט בקללות גסות."

הנער הציג את החבלות בפני השופט בעת הדיון, וכן הראה אותן לרופא בכלא מגידו, אשר ככל הנראה צילם אותן.

ביום 18.6.2018 שלח המוקד ליאח"ס תלונה בשם הנער, בדרישה כי תיערך חקירה בעניין התקרית האלימה, וכן בעניין תקרית אלימה נוספת מיום 26.4.2018, בה חבט בו סוהר אחר באגרופו בעת ההמתנה לדיון נוסף.

ביום 12.11.2018 נמסר, כי תיק התלונה נסגר בנימוק ש"לא נמצאה תשתית לביצוע עבירות פליליות".

עדותו של א.ד., בן 17 בעת מעצרו (תיק המוקד 103324):
ביום 26.4.2018 הוכה א.ד. על ידי סוהר בדרכו לבית המעצר מדיון בבית המשפט. בעקבות זאת, נחבש ראשו של הנער למשך מספר ימים. חרף פציעתו, שב"ס המשיך להחזיק בנער בצינוק, בבידוד מוחלט.

וכך תיאר הנער:

"כשהפוסטה עמדה מול מגרש הרוסים, נכנסו סוהרי נחשון והתחילו לצעוק עלינו ולדחוף אותנו. הם לקחו אותי לתוך מתקן המעצר ושם אחד הסוהרים שהתלווה אלי, כשהיינו בין שתי דלתות מיד לאחר הכניסה למבנה וכשהייתי אזוק, היכה אותה בראשי מאחור, כאשר הפגיעה היתה באוזן הימנית. המכה היתה חזקה וגרמה לדימום, אני בעקבותיה נפלתי וקיבלתי מכה בראש מחתיכת ברזל... חבשו לי את הראש ומיד לאחר מכן הועברתי לצינוק שוב. הוחזקתי למיטב זכרוני כמעט 21 ימים בצינוק בבידוד מוחלט. נשארתי עם חבישת הראש כמעט 5 ימים."

התלונה שהגיש המוקד ליאח"ס ביום 18.6.2018 בשמו של א.ד. נסגרה גם היא בעילה ש"לא נמצאה תשתית לביצוע עבירות פליליות".

לאחר שעיין בחומרי החקירה שהועברו לידיו, הגיש המוקד ביום 24.1.2019 ערר על ההחלטה לא לפתוח בחקירה. המוקד טען בערר, כי "התיעוד שנמסר חושף מספר כשלים מבניים מושרשים בעלי מאפיינים מערכתיים מובהקים ומטרידים". כמו כן קבל המוקד, על כך ש"התיעוד שנמסר מצומצם ביותר הן בהיקף והן בתוכן מהותי ולא ניתן להתייחס באופן ענייני לפעולות הבדיקה שבוצעו או נזנחו", ולא נכללו בו מסמכים רפואיים אודות הפציעה, ואף לא תיעוד מהמצלמות בכניסה לבית המעצר. בכך, טען המוקד, "נשללה מהעורר האפשרות להתעמת עם טענות הסוהרים", אשר כללו סתירות ואי בהירויות.

טרם התקבל מענה ענייני בערר.

נושאים קשורים