החודש מציין המוקד להגנת הפרט שלושים שנה להקמתו.
במהלך שלושים השנים האלה, סייע המוקד למאות אלפי אנשים: משפחות המבקשות לאתר את יקיריהן; אנשים הנתונים לעינויים בחקירה; אנשים הזקוקים לאחד משלל ההיתרים שישראל דורשת, על מנת שיוכלו לנוע בתוך השטחים הכבושים או לגור בביתם; משפחות שבתיהן נתונים בסכנת הריסה עונשית – אלו הן רק חלק מהסיבות בגינן פלסטינים פונים אלינו לקבלת עזרה.
הסיוע הפרטני שמעניק המוקד אִפשר לעשרות אלפי בני אדם לממש את זכויותיהם. סיוע זה גם הביא לשינויים במדיניות הממשלה והצבא ולקידום השמירה על זכויות אדם:
- למן הקמתו, מסייע המוקד למשפחות לאתר את יקיריהן המוחזקים במעצר. פעילותו המשפטית של המוקד אילצה את הצבא להקים את המרכז לאיתור כלואים (משל"ט כליאה); עד היום מסר המוקד ל-85,581 משפחות מודאגות מידע אודות מקום החזקתם של יקיריהן הכלואים.
- באמצעות מאמצי האיתור היומיומיים, חשף המוקד את קיומו של מתקן הכליאה הסודי 1391 – בו נכלאו בחשאי ועונו באכזריות נתינים זרים ובתקופה מסוימת אף פלסטינים – והביא להפסקת פעילותו של המתקן.
- במהלך שנות ה-90 הגיש המוקד למעלה ממאה עתירות לבג"ץ בזמן אמת להפסקת העינויים של פלסטינים בחקירות שב"כ. למערכה משפטית זו היתה השפעה משמעותית על פסיקת בג"ץ בשנת 1999, ששמה קץ לחופש הפעולה של השב"כ בכל הקשור לשימוש שיטתי בעינויים בחקירותיו.
- מאז גידורה של רצועת עזה בשנת 1995, סייענו ל-252 בני זוג המפוצלים בין ישראל לעזה להתראות זה עם זו, וכן הבאנו להתרת כניסה או יציאה מעזה בלמעלה מ-2,000 מקרים הומניטאריים.
- בעקבות מאבק משפטי של המוקד נגד תוואי חומת ההפרדה המבודדת שטחים נרחבים מהגדה המערבית, הצלחנו להביא לפירוקה של החומה מסביב לכפרים עזון ונבי אליאס, וסייענו עד עתה ל-800 חקלאים להיכנס לאדמותיהם שמעבר לחומה.
- הגשנו 185 עתירות לבג"ץ בשמם של פלסטינים שביקשו מעמד חוקי או הארכת היתרי שהייה בגדה המערבית עבור בני זוגם הזרים. בעקבות זאת, בשנת 2007, אישרה ישראל 32,000 אלף בקשות לאיחוד משפחות בגדה.
- סייענו ליותר מ-3,815 פלסטינים שנאסר עליהם לצאת לחו"ל. הצלחנו בלמעלה מ-80% מהמקרים.
- המוקד הוביל את המאבק נגד ה"טרנספר השקט" של פלסטינים מירושלים המזרחית. כתוצאה מפעילותנו המשפטית, לצד שותפים לדרך, הפסיק משרד הפנים לשלול את מעמד הקבע של פלסטינים שעוברים להתגורר בגדה המערבית או בחו"ל, כל עוד הם שומרים על קשריהם עם העיר; ואלו שמעמדם נשלל יכולים כעת לפנות להשבתו.
אנו חשים גאווה גדולה על הישגים אלו. אבל השנים חולפות, והכיבוש רק הופך לעובדה של קבע, וכך גם מתמסדת שלילת זכויות היסוד של למעלה מארבעה מיליון בני אדם. בד בבד, הולכות ומתעצמות ההתקפות כלפי ארגוני זכויות אדם בישראל, בהם המוקד להגנת הפרט, והניסיונות להשתיק אותנו.
אל מול אתגרים אלה, ימשיך המוקד להגן על זכויות פרטניות ולפעול נגד מדיניות מפלה ופסולה. אנו מודים לכל מי שתומך בעבודת המוקד.