הודעה לעיתונות
המוקד להגנת הפרט הגיש ערעור על החזקתו של הצעיר: רשויות ישראל מענישות אותו על כך שהן לא הסדירו את מעמדו בגדה המערבית
ביום חמישי הגיש המוקד להגנת הפרט ערעור לבית המשפט המחוזי נגד מעצרו הממושך והשרירותי של מען אבו חאפז, פלסטיני מג'נין המוחזק מאז פברואר 2017 בבית הסוהר גבעון שברמלה.
"אין מחלוקת על כך שמען חי כל חייו במחנה פליטים ג'נין," אומרת עו"ד נדיה דקה שמייצגת את מען מטעם המוקד. "אין לו קשר לשום מקום אחר. למרות שמען עונה על ההגדרה של "תושב האיזור" המדינה מתייחסת אליו כשוהה בלתי-חוקי בגדה המערבית."
מען נולד בברזיל בשנת 1994 לאב פלסטיני ואם דרום-אמריקאית. המשפחה עברה לגדה המערבית כשהיה בן 3, ומאז חי מען כל חייו במחנה הפליטים ג'נין. אולם למען אין כל מעמד חוקי בשטחים הכבושים. בקשתו לאיחוד משפחות לא קיבלה כל מענה. זאת בשל המדיניות המגבילה שמנהיגה ישראל בנוגע לאיחוד משפחות בשטחים, במסגרתה היא לא מאשרת בקשות למעט במקרים הומניטריים חריגים שבחריגים.
בפברואר 2017 נעצר מען על ידי כוחות הביטחון הישראליים במחסום נייד ומאז הוא עצור כשוהה בלתי חוקי ומיועד לגירוש לברזיל. אבל למען אין כל קשר לברזיל, אותה עזב כשהיה פעוט. מעמדו בברזיל טעון בירור והרשויות הברזילאיות מסרבות, ובצדק, לקבלו אליהן בניגוד לרצונו. ישראל מחזיקה את מען במעצר מזה 20 חודשים על מנת להפעיל עליו לחץ להסכים לגירוש.
ביום 10.10.2018 הגיש המוקד להגנת הפרט בקשה לבית הדין לביקורת משמורת של שוהים שלא כדין לשחרר את מען. בית הדין, שבמהלך עשרים החודשים האחרונים מתכנס מדי חודש ומאשר את המשך החזקתו של מען, דחה גם הפעם את הבקשה לשחרר אותו. למחרת ערער המוקד על ההחלטה לבית המשפט המחוזי.
"ישראל שולטת במרשם האוכלוסין של הגדה המערבית ורצועת עזה," אומר עו"ד דני שנהר, מנהל המחלקה המשפטית של המוקד. "היא שהקפיאה רישום של ילדים שנולדו בחו"ל וגם של בני זוג זרים, כך שאלפי אנשים חיים בגדה ללא שום מעמד. עכשיו רשויות ישראל מענישות את מען על כך שהן לא הסדירו את מעמדו."
עזרו לנו במאבקנו למען משפחות פלסטיניות! – קמפיין מימון ההמונים של המוקד לאיחוד משפחות בגדה המערבית.
לפרטים נוספים: עו"ד נדיה דקה, n.dakka@hamoked.org.il, 02-627-1698