המוקד להגנת הפרט - הצעת החוק לגירוש משפחות של מבצעי פיגועים עולה שוב על סדר היום בישראל: בשל "קשיים משפטיים" נדחה הדיון בשלושה חודשים
חזרה לעמוד הקודם
16.01.2017

הצעת החוק לגירוש משפחות של מבצעי פיגועים עולה שוב על סדר היום בישראל: בשל "קשיים משפטיים" נדחה הדיון בשלושה חודשים

במרץ 2016 הונחו על שולחן הכנסת שתי הצעות חוק, פרי יוזמתו של ח"כ דוד ביטן, עליהן חתומים חברי כנסת מהקואליציה והאופוזיציה, שמטרתן לאפשר את גירושם מישראל לעזה של פלסטינים החיים בירושלים רק בשל קירבה משפחתית לאדם המעורב או חשוד במעורבות בביצוע פיגועים. יוזמת החקיקה הדרקונית, אותה קידם ראש הממשלה, פוצלה לשתי הצעות חוק: האחת עוסקת בגירושם של מפגעים ובני משפחותיהם, בעלי מעמד בישראל, והאחרת במפגעים ובני משפחותיהם, תושבי הגדה המערבית.

הצעות החוק גררו בעקבותיהן ביקורת חריפה של ארגוני זכויות אדם. המוקד להגנת הפרט פנה ליועץ המשפטי לממשלה וטען בתוקף, כי חקיקה מעין זו פסולה מכל וכל ומהווה ענישה קולקטיבית, המפירה את הדין הבינלאומי. זאת ועוד. אמנת ג'נבה אוסרת במפורש על גירוש של תושבי השטח הכבוש. עוד ציין המוקד, כי "הוצאתו של אדם ממקום מגוריו והעברתו הכפויה למקום אחר מהווה פגיעה אנושה בכבודו, בחירותו ובקניינו. בית איננו רק קורת גג וההרחקה ממנו פירושה גם הפרדתו של אדם מבני משפחתו, מכל סביבתו החברתית, ממקור פרנסתו ומרכושו".

הדיון בהצעות החוק בוועדת השרים לחקיקה היה אמור להיערך ביום 22.5.2016, אך בוטל ברגע האחרון. היועץ המשפטי לממשלה הבהיר אז ליוזמי החקיקה, כי אינה עומדת במבחן החוקיות ולא תעמוד במבחן בג"ץ.

בעקבות הפיגוע ביום 8.1.2017 בארמון הנציב בירושלים, הודיע שר הפנים על כוונתו לשלול את מעמדם של כמה מבני משפחתו של מבצע הפיגוע, תושב ג'בל מוכבר שבירושלים המזרחית – כולם חיים בירושלים מכוח הליך לאיחוד משפחות. במקביל, פורסמו הודעות בתקשורת על דיון מתוכנן בהצעות החוק בוועדת השרים לחקיקה ביום 15.1.2016. אולם, הוחלט לדחות את הדיון בשלושה חודשים, בשל "קשיים משפטיים".