המוקד להגנת הפרט - עינויים בחדרי החקירות: שש תביעות נזיקין הוגשו באמצעות המוקד בגין נזק נפשי וגופני שנגרם לנחקרים במתקן חקירות השב"כ בכלא שקמה
חזרה לעמוד הקודם
01.06.2016

עינויים בחדרי החקירות: שש תביעות נזיקין הוגשו באמצעות המוקד בגין נזק נפשי וגופני שנגרם לנחקרים במתקן חקירות השב"כ בכלא שקמה

במהלך התקופה שבין ספטמבר 2015 למאי 2016 הוגשו באמצעות המוקד להגנת הפרט שש תביעות נזיקין נגד המדינה על זרועותיה השונות – הצבא, השב"ס והשב"כ, בגין התעללות ושימוש באמצעי חקירה פסולים כלפי עצורים במתקן חקירות השב"כ בכלא שקמה שבאשקלון. התביעות, המתעדות יחס משפיל ומעשי התעללות עד כדי עינויים, מצביעות על כישלונן של כלל הרשויות המעורבות בדבר, להגן על זכות העצורים לכבוד ולשלמות הגוף ועל זכותם המוחלטת, שלא להיות נתונים להתעללות ולעינויים.

בין יתר המחדלים, מתארות התביעות רשלנות רפואית של הרשויות ושיטות חקירה פסולות הנהוגות בכלא שקמה, כגון חקירה אינטנסיבית, תנאי בידוד, כבילה ממושכת וחסך חושי – המובילות את הנחקרים למצב של מצוקה קשה וייאוש, המלוּוה לעתים בהתמוטטות נפשית.

אחד המקרים המטרידים יותר מתואר בתביעתו של תושב חברון, שנעצר בביתו בינואר 2014. הצעיר, שסובל מקוצר נשימה וכאבי רגליים וגב כרוניים, עדכן חובש צבאי שראה אותו, כמו גם את הרופא בכלא שקמה, בנוגע למצבו הרפואי. למרות זאת, ותוך התעלמות מוחלטת מן המידע שמסר, נחקר האיש במשך 36 ימים תמימים, כ-20 שעות בממוצע ביום, ביושבו על כיסא החקירות כפות בידיו ורגליו בתנוחות מכאיבות. לאחר כעשרת ימי חקירה התמוטט התובע נפשית עד כדי התפרצות כלפי חוקריו, ואיים לשלוח יד בנפשו. בשלב זה נקראה לחדר עובדת סוציאלית ששוחחה עמו, כשהדברים מתורגמים על ידי החוקרים שנכחו במקום. בתום אותה שיחה נלקח האיש לצינוק, שם נכבל למיטה בארבעת גפיו! כך, במשך ארבעה ימים, בתום חקירה ממושכת ומתישה, נלקח הצעיר בכל פעם לתא ונכבל למשך "שעות המנוחה".

תביעה נוספת
מתארת את המקרה של תושב מחנה הפליטים קלנדיה, בן 18 אז, שנעצר בביתו בנובמבר 2013, הוכה באכזריות בידי חיילים שחבטו בו בקתות רובים, קיללו והשפילו אותו בעת מעצרו, בעודו כפות וחסר ישע. חרף החבלות בפניו ובגופו, שנראו בבירור, הורה לו חובש שראה אותו לדווח דיווח שקרי ולסמן "לא" בכל הסעיפים המופיעים בטופס הרפואי שהיה עליו למלא. אולם התובע סימן "כן" וחתם על הטופס. בכך לא תם הטיפול הרשלני של המערכת בעצור. עם הגיעו למתקן השב"כ בכלא שקמה מסר הצעיר כי החיילים התעללו בו, אך הרופא במתקן "ראה ולא עשה כלום. רק בדק את לחץ הדם". למרות שהצעיר הודיע לרופא שהוא סובל ממחלה כרונית ונזקק לטיפול תרופתי קבוע, לא נעשה דבר בעניין. במצבו הרעוע, נחקר האיש חקירה אינטנסיבית שנמשכה שעות ארוכות, אזוק לכיסא. כל זה הביא להידרדרות מסיבית במצבו, עד להתקפי אבדן הכרה וכאבים בלתי נסבלים. מן המקרה עולה בבירור העלמה מכוונת של ראיות להתעללות מצד חיילים ושל רשלנות רפואית, תוך סיכון שלמות גופו של העצור.

התביעות מפרטות מעשים פסולים, בשעה שהתובעים היו נתונים במשמורת גורמי הביטחון השונים, ומצביעות על התנהלות בלתי סבירה. השימוש בכל אחד מהאמצעים לחוד, וודאי במצטבר, עולה כדי יחס אכזרי, לא אנושי ומשפיל, ובמקרים מסוימים אף מגיע לכדי עינויים. ששת התובעים מבקשים מבית המשפט לפסוק להם פיצויים, בגין הנזק שנגרם להם כתוצאה ממעשיהם החמורים של חיילים, אנשי שב"כ, חוקרים ואנשי שב"ס.

מקרים אלו, כמו גם רבים אחרים, מתוארים בדו"ח המשותף למוקד להגנת הפרט ובצלם, שפורסם בפברואר 2016 ומתאר את תנאי הכליאה הקשים במתקן חקירות השב"כ בכלא שקמה.

נושאים קשורים