בשנת 1988 קבע בית המשפט העליון, ב
פסק הדין בעניין עווד, כי למרות שסיפוח ירושלים המזרחית לישראל הפך את תושבי ירושלים המזרחית לתושבי קבע בישראל, הרי תושבוּת זו ניתנת להפקעה בעקבות העתקת מרכז החיים אל מחוץ למדינה. עם השנים, הפך פסק דין עווד להלכה שימושית בידי משרד הפנים לשינוי מציאות החיים בירושלים. הסנקציה בגין עזיבת העיר לתקופה מוגבלת, כמו גם בגין רכישת מעמד במחוזות אחרים, משמעה אובדן הבית ואובדן האפשרות לשוב למולדת. מדיניות זו משתלבת במדיניות כללית של אפליה מכוונת והתעמרות בתושבי ירושלים המזרחית, אשר נועדה לדחוק את רגליהם אל מחוץ לעיר ולהשיג בה רוב יהודי.
ביום 25.6.2015 הגישו המוקד להגנת הפרט והאגודה לזכויות האזרח בישראל
בקשה להצטרף כידידי בית המשפט להליך ערעור על פסק דין של בית המשפט לעניינים מינהליים. ה
ערעור דן בעניינו של תושב ירושלים המזרחית, שמעמד הקבע שלו בישראל נשלל משום שהתגורר תקופה ממושכת בארצות הברית ורכש אזרחות אמריקאית.
הארגונים טוענים, כי יש לשוב ולבחון את פסק דין עווד על רקע מכלול הנורמות המשפטיות החלות על ירושלים המזרחית – הן במישור הדין הישראלי והן במישור הדין הבינלאומי. פסק הדין יצא מנקודת הנחה, כי על פי הדין הישראלי, מחזיקים תושבי ירושלים המזרחית במעמד שניתן להם על פי חוק הכניסה לישראל, למרות שישראל היא שנכנסה לירושלים המזרחית ולא להיפך. לפיכך טוענים הארגונים, כי יש להבחין בין מהגרים, שנכנסו לישראל מרצונם ורכשו בה מעמד על פי בקשתם, לבין הפלסטינים בירושלים המזרחית, שקיבלו מעמד מכוח סיפוח מקום מגוריהם לישראל בעקבות כיבוש צבאי.
הארגונים מבהירים, כי תושבי ירושלים המזרחית אינם רק "תושבי ישראל" (כפי שקובע הדין הישראלי הפנימי) אלא גם "אזרחים מוגנים", מתוקף דיני הכיבוש במשפט הבינלאומי, וככאלה הם זכאים להמשיך ולחיות בשטח הכבוש. יותר מכך, מדובר בנורמה של המשפט הבינלאומי לזכויות האדם, לפיה כל אדם זכאי לשוב לארצו.
לאור כל אלה, מן הראוי לקבוע כי מעמדם של תושבי ירושלים המזרחית הוא מעמד מיוחד, שאינו ניתן להפקעה בעקבות שהייה ממושכת בחו"ל או רכישת מעמד במדינה אחרת, וכי זכותם לשוב למולדתם תישמר להם לצמיתות. כך בכלל, וכך גם בעניינו של המערער.