המוקד להגנת הפרט - למעלה משנתיים לאחר המועד בו אמור היה להשתחרר: אסיר פלסטיני שישראל התנגדה לשחרורו לעזה ושמדינות שכנות סירבו לקבל לשטחן, שוחרר לבסוף לעזה
חזרה לעמוד הקודם
01.11.2011

למעלה משנתיים לאחר המועד בו אמור היה להשתחרר: אסיר פלסטיני שישראל התנגדה לשחרורו לעזה ושמדינות שכנות סירבו לקבל לשטחן, שוחרר לבסוף לעזה

פלסטיני שחי בלבנון נתפס בחודש מאי 2003 על ספינה, שלטענת ישראל עשתה את דרכה לעזה ועליה אמצעי לחימה. הוא הועבר לחקירה במתקן הסודי 1391 ולאחר מכן לכלא רגיל, נשפט ונגזרו עליו שש שנות מאסר בפועל ועוד ארבע על תנאי. בנוסף, הסכים בית המשפט כי שנת מאסר נוספת תומר בקנס כספי בסך 10,000 ש"ח. האסיר שילם את הסכום של 10,000 ש"ח.

ביום 15.3.2009 אמור היה האסיר להשתחרר, אלא שישראל סירבה לשחררו לרצועת עזה, שם חיה משפחתו, ומדינות שכנות סירבו לקבלו לשטחן. לאחר מספר חודשים במהלכם המשיכה ישראל להחזיקו בכלא, למרות שתאריך שחרורו חלף-עבר, עתר האיש לבג"ץ. המוקד להגנת הפרט החל לייצגו בפברואר 2010.

במקביל להתנהלות האיטית בעתירה בנושא שחרורו, פנה האיש לבית המשפט המחוזי בבאר שבע בעתירת אסיר, בדרישה להשיב לו את הקנס ששילם בתמורה לשנת מאסר נוספת. האסיר טען, כי כיוון שנגזר עליו לרצות תקופת מאסר ממושכת, יותר ממה שגזר עליו בית המשפט, משום שישראל מסרבת לשחררו לעזה, עליו להיות פטור לכל הפחות מתשלום הקנס. בית המשפט המחוזי דחה את העתירה.

האסיר ערער על ההחלטה לבית המשפט העליון. בדיון בערעור הציע בית המשפט למדינה לבחון שנית האם יש מקום להחזיר לאסיר את הקנס ששילם. המדינה הציעה לאסיר לפנות לנשיא המדינה בבקשת חנינה.

במקביל, בעתירה שעסקה בשחרורו של האסיר מהכלא חלה התפתחות חשובה. ביום 10.10.2011 הודיעה המדינה כי הסירה את התנגדותה לשחרורו של האיש לעזה. ביום 30.10.2011, למעלה משנתיים וחצי לאחר שהיה אמור לצאת לחופשי, שוחרר האיש והגיע לבית אחותו בעזה. בשל ההתפתחות הדרמטית והשינוי הפתאומי שחל בחייו של האסיר, לא עלה בידו להגיב על עמדת המדינה בערעור לגבי החזרת הקנס וזה נמחק.

נושאים קשורים