המוקד להגנת הפרט - בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט ינותח פלסטיני מחברון בבית חולים בישראל: למרות שמעולם לא נעצר, מונע הצבא במשך שנים את יציאתו לחו"ל "מטעמים ביטחוניים" ולא מאפשר לו לעבור את ההליך הרפואי הדחוף בירדן
חזרה לעמוד הקודם
02.06.2011

בעקבות עתירת המוקד להגנת הפרט ינותח פלסטיני מחברון בבית חולים בישראל: למרות שמעולם לא נעצר, מונע הצבא במשך שנים את יציאתו לחו"ל "מטעמים ביטחוניים" ולא מאפשר לו לעבור את ההליך הרפואי הדחוף בירדן

מנהל עבודה באתרי בנייה מחברון סובל שנים מכאבים ברגלו ובגבו, שמקורם במפרק הירך. בשנת 2008 עבר האיש ניתוח ברגלו בבית החולים בחברון. חודשים ספורים לאחר מכן אושפז בבית חולים בירושלים המזרחית, בעקבות תאונת דרכים שעבר, ובמסגרת ניתוח מורכב נוסף הוחלף מפרק הירך שלו. הניתוח האחרון לא צלח, ומאז הוא מתקשה בהליכה, סובל מכאבים עזים ונאלץ לעזוב את עבודתו. לאחרונה קבעו רופאיו כי על מנת למנוע ממנו נכות לצמיתות עליו לפנות בדחיפות לניתוח חוזר, שבו יוחלף בשנית מפרק ירכו, בבית החולים אל-איסראיה בירדן, המתמחה בניתוחים מסוג זה.

שנים רבות יצא האיש את ארצו בלי שנתקל בבעיות. בשנת 2007, עת הגיע לגשר אלנבי כדי לצאת לירדן ולבקר את בתו המתגוררת שם, גילה להפתעתו כי הצבא מונע את יציאתו לחו"ל. כאשר פנה למינהלת התיאום והקישור בחברון על מנת לברר את הסיבה למניעת יציאתו, לחץ עליו איש שב"כ לשתף פעולה עם כוחות הביטחון הישראליים ואמר לו כי אם ברצונו לראות את בתו, עליו להגיע לפגישה ביניהם מדי שבוע. האיש, שמעודו לא נעצר, סירב לניסיון השב"כ להפכו למשתף פעולה ומאז מונע הצבא את יציאתו לחו"ל "מטעמים ביטחוניים".

האיש הגיש השגה על מניעת היציאה בתקווה שהצבא יאפשר לו לעבור את הניתוח הדחוף בירדן. ההשגה נדחתה. ביום 17.2.2011 עתר המוקד להגנת הפרט לבג"ץ להורות לצבא להתיר את יציאתו לירדן על מנת שיוכל לעבור את הניתוח ברגלו. בעתירה טוען המוקד כי איסור יציאה גורף וללא מסגרת זמן ידועה, כפי שהוטל על העותר, פוגע בחירותו, בכבודו ובזכויותיו לחופש תנועה, לבריאות ולנגישות לטיפול רפואי, הנמנות עם הנורמות של המשפט הבינלאומי המינהגי ומעוגנות היטב במשפט הישראלי.

בתגובתה לעתירה טענה המדינה כי יציאת העותר לחו"ל "תנוצל לצורך קידום פעילות טרור" וכי מתאמת הבריאות במינהל האזרחי – שאינה רופאה – קבעה, שלמרות ששני הניתוחים הקודמים נכשלו, אין מניעה לבצע את המשך הטיפול והמעקב הרפואי בגדה המערבית. בדיון בבג"ץ הציעו השופטים כי העותר ייכנס לישראל לצורך הניתוח. על מנת שהאיש יעבור את ההליך הרפואי הדחוף, ולמרות העובדה כי הביטוח הרפואי שלו לא מכסה טיפול בישראל, הסכים המוקד להצעה וביום 29.5.2011 נמחקה העתירה.

השאלה שנשארה תלויה באוויר היא כיצד מאפשרת ישראל את כניסתו לשטחה של מי שבמשך שנים היא אוסרת עליו לצאת לירדן "מטעמים ביטחוניים" כיוון שהוא, כביכול, מקדם פעילות טרור? ואולי סירובו של האיש לשתף פעולה עם השב"כ הוא "הטעם הביטחוני"?

המוקד הפנה את האיש לעמותת רופאים לזכויות אדם כדי לסייע לו בהסדרת הניתוח בבית חולים בישראל.