המוקד להגנת הפרט - ההכשר שנתן בג"ץ ל"משטר ההיתרים" – אור ירוק לנישול פלסטינים מאדמותיהם
חזרה לעמוד הקודם
05.04.2011

ההכשר שנתן בג"ץ ל"משטר ההיתרים" – אור ירוק לנישול פלסטינים מאדמותיהם

המוקד להגנת הפרט והאגודה לזכויות האזרח מותחים היום ביקורת חריפה על החלטת בג"ץ לדחות את עתירותיהם לביטול "משטר ההיתרים" באדמות הפלסטיניות שנכלאו בין הקו הירוק לחומת ההפרדה: "בג"ץ נתן הכשר לאפליה שיטתית וממוסדת שמטרתה אינה הגברת הביטחון כי אם נישול פלסטינים מאדמותיהם".

"משטר ההיתרים" הוא הכינוי שניתן למדיניות החלה על המובלעות שבין חומת ההפרדה לקו הירוק. מאז הקמת הגדר בצפון הגדה ב- 2003, הוכרזו השטחים הללו כ"שטח צבאי סגור". בעוד שכניסת ישראלים ויהודים מרחבי העולם ("זכאי חוק השבות", בלשון הצווים) לאדמות הללו היא חופשית, פלסטינים המבקשים להיכנס לשטחים אלה נזקקים להיתרים מיוחדים.

אלפי הפלסטינים המתגוררים בתחומי המובלעות הללו ועוד עשרות אלפים שחייהם קשורים באדמות הפכו לקרבנות "משטר ההיתרים". בירוקרטיה דורסנית ובלתי אפשרית מנעה ממרבית התושבים באזורים אלה גישה לאדמותיהם, תוך פגיעה קשה במטה לחמם, בשגרת חייהם, ואפילו בגישה לשירותי הצלה בעתות חירום. משטר ההיתרים הפך את התושבים תלויים לחלוטין בחסדיו של המפקד הצבאי, שיכול לתת היתרים או לשלול אותם ללא שום צורך במתן הסברים.  

בשנים האחרונות חלה ירידה דרסטית במתן ההיתרים לפלסטינים: בעוד שהשטח הכלוא ממערב לחומת ההפרדה הורחב בכ-30% בארבע השנים האחרונות, מספר ההיתרים הקבועים שניתנו לחקלאים בשטח זה צנח ב-83%.
 
בשתי עתירות שהוגשו ב-2003 ו-2004, דרשו המוקד להגנת הפרט והאגודה לזכויות האזרח מבג"ץ להורות על ביטולו של "משטר ההיתרים". בעתירות קבעו הארגונים כי המשטר עצמו הוא בלתי חוקי משום שהוא מעגן אפליה פסולה בין התושבים הפלסטינים לבין אזרחים ישראלים או יהודים, ומשום שהוא מכפיף את הפלסטינים לביורוקרטיה בלתי אפשרית שמטרתה האמיתית היא נישול וסילוקם מהאדמות שבמרחב התפר. בית המשפט נמנע מלהתמודד עם הטיעונים המשפטיים שהועלו בדבר האפליה המובנת. את הצורך הביטחוני, טענו הארגונים, ניתן היה למלא באמצעות בידוק ולא באמצעות שימוש בהליך מפלה דוגמת "משטר ההיתרים".

לדברי עו"ד לימור יהודה, מנהלת מחלקת זכויות אדם בשטחים באגודה לזכויות האזרח: "הפגיעה האנושה בחייהם של רבבות פלסטינים באזור מרחב התפר איננה הכרחית. ניתן היה לענות על צרכי הביטחון בדרכים אחרות  בדיקות ביטחוניות במעברים שבגדר או הצבת מחסומים באזור הקו הירוק לצורך מניעת כניסה לתוך ישראל. פסק הדין הזה הוא דוגמא נוספת לאופן שבו בשם השווא של הביטחון ניתן הכשר לשלילת כבודם של אנשים, ביטול אורחות חייהם ומנהגיהם, ושלילת מקור פרנסתם."

לדברי עו"ד מיכאל ספרד, שייצג בעתירה את המוקד להגנת הפרט: "משטר ההיתרים היה ונותר ממסד משפטי מפלצתי המבדיל בין בני אדם על פי שיוכם הלאומי. המדובר בהסדר המגביל כניסה של בני לאום אחד לטריטוריה תוך הענקת חירות מוחלטת לבני הלאום האחר. להסדר משפטי מסוג זה יש כינוי במשפט הבינלאומי והוא מהווה הפרה חמורה של הוראותיו ושל המוסר האנושי. צר לנו שבית המשפט העליון לא ביטל אותו."