המוקד להגנת הפרט - בית המשפט העליון הפלסטיני: על הוועדה האזרחית הפלסטינית לקבל הודעות מפלסטינים על עדכון כתובותיהם במרשם האוכלוסין מעזה לגדה, למרות התנגדות ישראל לכך
חזרה לעמוד הקודם
25.10.2010

בית המשפט העליון הפלסטיני: על הוועדה האזרחית הפלסטינית לקבל הודעות מפלסטינים על עדכון כתובותיהם במרשם האוכלוסין מעזה לגדה, למרות התנגדות ישראל לכך

בהחלטתו מיום 2.10.2010 מנחה בית המשפט העליון הפלסטיני את הוועדה האזרחית הפלסטינית לקבל לידיה הודעות על שינוי כתובתם של פלסטינים מעזה לגדה. המדובר בפלסטינים  המתגוררים בגדה המערבית, אך כתובתם כפי שהופיעה עד לאחרונה במרשם האוכלוסין הייתה  ברצועת עזה. בפסק הדין, שניתן בעקבות עתירתו של איש עסקים פלסטיני שביקש לשנות את מענו הרשום אך נענה בסירוב, נכתב, כי על הוועדה האזרחית הפלסטינית להפעיל את מלוא הסמכות שהוענקה לה בעניין במסגרת הסכמי אוסלו.

ברקע פסק דינו של בית המשפט הפלסטיני, עומדת התנהלותה הבלתי חוקית של מדינת ישראל בעניין זה, אשר לא ברור עדיין כיצד תושפע – אם בכלל – מהחלטת בית המשפט הפלסטיני. רבים מתוך עשרות האלפים הנתונים במצבו של העותר, עברו להתגורר בגדה לפני שנים רבות, אולם מענם במרשם האוכלוסין נותר בלתי מעודכן, שכן החל משנת 2000 מסרבת ישראל לעדכן את העתק מרשם האוכלוסין המצוי ברשותה. הרשות, שלא רצתה להנפיק לתושביה תעודות זהות הנושאות פרטים שאינם תואמים את הרישום הישראלי, סירבה לאורך השנים לקבל הודעות מאנשיה על עדכון כתובותיהם. וכך נותרו עשרות אלפי פלסטינים המתגוררים בגדה, ואשר כתובותיהם רשומות בעזה, כשהם עומדים בפני איום ישראלי של גירוש מיידי מבתיהם, בשל המדיניות שמנהיגה ישראל בשנים האחרונות, שתכליתה הרחקת פלסטינים המתגוררים בגדה המערבית אל רצועת עזה, רק על בסיס כתובתם ברישומים הישראליים, שכאמור, אינם מעודכנים במכוון. מדיניות זו פוגעת בזכותם של תושבים מוגנים לבחור את מקום מגוריהם בתוך ארצם, וכן מצרה את צעדיהם; כל יציאה מהבית לצורכי היום-יום, או בדיקה שגרתית במחסום, עלולות להסתיים בהעלאה על רכב צבאי וגירוש מיידי, לעתים תוך שעות ספורות, לרצועת עזה.

מדיניותה של ישראל היא בלתי-חוקית. על פי הסכמי אוסלו, לישראל אין כל סמכות בכל הנוגע לרישום כתובות במרשם האוכלוסין הפלסטיני. מחויבותה מתמצה בעדכון הכתובות במרשם האוכלוסין, בהתאם להודעות המועברות אליה על ידי הוועדה האזרחית הפלסטינית. בסירובה לעדכן את עותק המרשם שברשותה, יצרה ישראל – וממשיכה ליצור – מצב מעוות, לפיו המרשם אינו ממלא את תכליתו היעודה – שיקוף המציאות. המרשם השגוי בכוונה הפך להיות המכתיב את המציאות. 

במאי 2010 עתר המוקד להגנת הפרט לבג"ץ, יחד עם 15 ארגונים נוספים, כנגד המדיניות הישראלית של העברה בכפייה של פלסטינים מהגדה לעזה. בעתירה דרשו הארגונים להורות לישראל לעדכן את העתק מרשם האוכלוסין הפלסטיני שבידה, כיוון שסירובה לעשות כן מהווה הפרה של הסכם הביניים, של הצו הצבאי אשר עיגן אותו בחקיקה הצבאית, ושל החקיקה הנוגעת למרשם האוכלוסין. דיון בעתירה ייערך באפריל הקרוב.