המוקד להגנת הפרט - המוקד במכתב תלונה לפרקליטות: הצבא פועל בניגוד להצהרות שמסר בפני בג"ץ בנוגע למדיניות שעניינה העברה בכפייה של פלסטינים לרצועת עזה על בסיס כתובתם
חזרה לעמוד הקודם
25.07.2010

המוקד במכתב תלונה לפרקליטות: הצבא פועל בניגוד להצהרות שמסר בפני בג"ץ בנוגע למדיניות שעניינה העברה בכפייה של פלסטינים לרצועת עזה על בסיס כתובתם

במהלך השנים האחרונות פועל הצבא על פי מדיניות, שתכליתה הרחקת פלסטינים המתגוררים בגדה המערבית אל רצועת עזה, רק משום שכתובתם במרשם האוכלוסין היא בעזה. מדיניות זו מעמידה אלפי פלסטינים – שעברו מעזה לגדה במהלך השנים – בפני איום של גירוש מיידי מבתיהם. איום זה פוגע באורח החיים התקין של האוכלוסייה ומצר את צעדיה, שכן כל יציאה מהבית לצורכי היום-יום, או בדיקה שגרתית במחסום, עשויים להסתיים בהעלאה על רכב צבאי וגירוש מיידי, לעתים תוך שעות ספורות, לרצועת עזה.

במענה לאחת העתירות שהגיש המוקד בשנת 2009, שעניינה מניעת העברתו בכפייה לעזה של פלסטיני מחברון, שעבר מהרצועה לגדה בשנת 2006 (בג"ץ 6685/09 קהוג'י נ' המפקד הצבאי), הצהירה המדינה כי לפי המדיניות הקיימת, אין מרחיקים לרצועה מי שעבר להתגורר בגדה לפני שנת 2000 ואין נגדו טענות ביטחוניות. המדינה הבהירה כי אם גורש אדם לרצועה בניגוד למדיניות זו, או שאותו אדם הגיע לרצועה מכל סיבה אחרת ו"נתקע" בה, תתאפשר חזרתו לביתו. 

אולם, הצהרות לחוד ומעשים לחוד – בעוד שלבית המשפט נמסר כי זו המדיניות, דומה כי גורמי הצבא עושים הכל על מנת שלא לפעול על פיה. מתברר כי עד לאחרונה פעל הצבא על פי "נוהל הרחקת תושבי רצועת עזה מאיו"ש", הקובע כי יש לגרש לעזה כל פלסטיני שכתובתו רשומה ברצועה, ללא קשר לשאלת מועד כניסתו לגדה ואף ללא קשר לקיומו של חומר ביטחוני.

כמו כן, בניגוד לדברים שנמסרו לבג"ץ, הצבא מסרב להתיר חזרה לגדה, גם למי שגורש לרצועה בניגוד למדיניות, או הגיע אליה בנסיבות אחרות. דחיית פניותיו של המוקד בעניינם של פלסטינים שגורשו לרצועה או "נתקעו" בה, חרף העובדה כי הם עונים על הקריטריונים הקבועים ב"מדיניות האכיפה", מלמדת כי גם בעניין זה מתעלם הצבא במופגן מהצהרותיו בבג"ץ.

נוכח הפער המתגלע בין המדיניות עליה הצהירה המדינה בבג"ץ לבין המציאות, דורש המוקד לוודא כי גורמי הצבא פועלים בהתאם להצהרה, קרי, כי לכל הפחות יימנעו מגירוש הנוגד את המדיניות, ויתירו לפלסטינים שעומדים בקריטריונים שנמסרו לבג"ץ, וגורשו לרצועה או "נתקעו" בה, לשוב לביתם בגדה.  

המוקד להגנת הפרט סבור כי עצם גירושו של אדם על בסיס מענו הרשום הוא פסול מכל וכול, ומשולל בסיס חוקי. מעשה הגירוש מהווה העברת-כפייה של תושבים מוגנים, שהיא הפרה חמורה של הדין הבינלאומי ההומניטארי. בהינתן המצב הנוכחי, מן הראוי כי לכל הפחות תפעל המדינה בהתאם להצהרות שניתנו על ידה בבית המשפט.