המוקד להגנת הפרט - ארגוני זכויות אדם ישראלים ופלסטינים, בהם המוקד להגנת הפרט, יצאו היום בקריאה משותפת, בה הם דורשים הסרה מיידית של כל המגבלות שמטילה ישראל על העברת דלק לרצועת עזה, הגבלות שמובילות לפגיעה חמורה וחסרת תקדים בבריאותם וברווחתם של תושבי הרצועה: המגבלות על העברת הדלקים לרצועת עזה מהוות הפרה חמורה של החוק הבינלאומי
חזרה לעמוד הקודם
29.04.2008

ארגוני זכויות אדם ישראלים ופלסטינים, בהם המוקד להגנת הפרט, יצאו היום בקריאה משותפת, בה הם דורשים הסרה מיידית של כל המגבלות שמטילה ישראל על העברת דלק לרצועת עזה, הגבלות שמובילות לפגיעה חמורה וחסרת תקדים בבריאותם וברווחתם של תושבי הרצועה: המגבלות על העברת הדלקים לרצועת עזה מהוות הפרה חמורה של החוק הבינלאומי

הודעה לתקשורת, יום ג', 29.4.2008:

ארגוני זכויות אדם בהצהרה משותפת: המגבלות על העברת הדלקים לרצועת עזה מהוות הפרה חמורה של החוק הבינלאומי

שורה של ארגוני זכויות אדם, ישראלים ופלסטינים, יצאו היום בקריאה משותפת, בה הם דורשים הסרה מיידית של כל המגבלות שמטילה ישראל על העברת דלק לרצועת עזה, הגבלות שמובילות לפגיעה חמורה וחסרת תקדים בבריאותם וברווחתם של תושבי הרצועה. הארגונים החתומים מטה הצהירו היום כי:

"אנו מביעים דאגה עמוקה ומחאה חריפה לנוכח הפגיעה השיטתית במערכות אזרחיות חיוניות ברצועת עזה, העומדות בפני התמוטטות מוחלטת עקב הגבלת כמויות הדלק שישראל מאפשרת לתושבים ולמוסדות ברצועת עזה לרכוש. המחסור בדלק ברצועת עזה, שנמצאת תחת כיבוש ישראלי, פוגע בייצור החשמל ברצועה, כמו גם בפעילותם של בתי החולים, תחבורה פרטית וציבורית, משאבות המים ומערכות הביוב. המחסור פוגע בצרכיהם החברתיים והכלכליים הבסיסיים של תושבי עזה.

אנו קוראים לישראל, המהווה כוח כובש ברצועת עזה, להסיר באופן מיידי את כל המגבלות המוטלות על העברת דלק לרצועה. ישראל מטילה מגבלות כאלו מזה שישה חודשים, ובכך משתקת את התשתיות ברצועת עזה ומסכנת את בריאותם ורווחתם של 1.5 מליון תושביה.

אנו קוראים לקבוצות חמושים בעזה להימנע מהתקפות על אזרחים, לרבות במעברים דרכם מתבצעת אספקה של דלק, מזון וסחורות אחרות לתוך רצועת עזה.

אנו קוראים לישראל להימנע מהתקפות על אזרחים ולהימנע מפגיעה בזכויותיהם ובצרכיהם הבסיסיים. אנו מדגישים כי ישראל מחוייבת להבטיח את שלומה ורווחתה של האוכלוסייה האזרחית ברצועת עזה, בהיותה הגורם העיקרי הנושא באחריות למתרחש בעזה מכוח דיני הכיבוש. כחלק ממחוייבות זו על ישראל לאפשר אספקה של דלק לרצועת עזה, אשר תבטיח את הפעלתם התקינה של בתי חולים, שירותי בריאות ציבוריים ואספקת מזון ותרופות, ולהימנע מלהוציא מכלל שימוש אובייקטים החיוניים להישרדות האוכלוסייה האזרחית.

אנו שבים ומדגישים כי פעולות של נקמה או ענישה קולקטיבית כנגד אזרחים אינן מוצדקות ועלולות להיחשב כפשעי מלחמה שיש לחדול מביצועם ולחקור את נסיבותיהם.

אנו קוראים לכל הצדדים המעורבים לקיים את חובותיהם מכוח המשפט ההומניטרי ודיני זכויות האדם, ובמיוחד את החובה להבחין בין לוחמים לאוכלוסייה אזרחית.

רקע:

בששת החודשים האחרונים, ישראל הגבילה את כמויות הדלק שהיא מאפשרת לתושבי רצועת עזה לרכוש. הגבלות אלו הובילו להידלדלות רזרבות הדלק והפכו את המערכות החיוניות ברצועה לרגישות לכל שיבוש ברצף אספקת הדלק. ישראל מאפשרת לתושבי עזה לרכוש דלק אך ורק באמצעות מסוף הדלקים שבמעבר נחל עוז, ולא מאף מקור אחר. המגבלות על העברת הדלק לרצועת עזה אושרו על-ידי בג"ץ בינואר 2008, בפסק דין שזכה לגינוי נרחב בקרב ארגוני זכויות אדם בישראל ובעולם, כהחלטה שמכשירה ענישה קולקטיבית אסורה. אולם, מאז ההתקפה על נחל עוז מיום 9.4.2008 בה נהרגו שני אזרחים ישראלים, ישראל צמצמה את אספקת הדלק אף מתחת לכמויות המינימאליות, הלא-מספקות, אליהן התחייבה בפני בג"ץ. מאז ה-9 באפריל ישראל לא העבירה בנזין או סולר לרצועה, ומאפשרת העברה של כשליש בלבד מכמות הסולר התעשייתי הנחוצה לייצור חשמל בתחנת הכוח בעזה.

ב-7 באפריל הוכרזה שביתה על-ידי איגוד בעלי תחנות הדלק ברצועת עזה, המסרבים למשוך ולחלק את הבנזין והסולר שנאגרו בצד הפלסטיני של מסוף נחל עוז. השביתה נפתחה במחאה על המגבלות שמטילה ישראל על רכישת הדלק, אשר אינן מאפשרות לבעלי תחנות הדלק לספק את צרכי האוכלוסייה. השביתה אינה משפיעה על אספקת הסולר התעשייתי, המועבר ישירות לתחנת הכוח של עזה בפיקוחם של פקחי האיחוד האירופי, המממן את רכישת הסולר עבור התחנה.

למשך חמישה ימים נמנע מסוכנות הסעד והשיקום של האו"ם (אונר"א) להמשיך ולספק מזון ל-650,000 נתמכיה ברצועת עזה, כיוון שהדלק המשמש את רכבי הסוכנות אזל. המחסור בדלק פגע בפעילותן של המשאבות המשמשות את חברת המים של עזה, והביא לשיבושים באספקת המים לתושבים ולהזרמתם של 10-20 מליון ליטרים של ביוב אל הים התיכון מדי יום. הלימודים באוניברסיטאות ובחלק מבתי-ספר ברצועה שובשו עקב שיעורי היעדרות גבוהים מאוד, הנובעים מהיעדר תחבורה.


אל חאק  •  מרכז אל-מיזאן לזכויות אדם • אגודת אל דאמיר לזכויות האדם - עזה • גישה - מרכז לשמירה על הזכות לנוע • הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל • המוקד להגנת הפרט מיסודה של ד"ר לוטה זלצברגר • מרכז עזה לבריאות הנפש • יש דין - ארגון מתנדבים לזכויות אדם • רופאים לזכויות אדם

מסמכים קשורים

אין מסמכים מקושרים

נושאים קשורים