לחצ/י כאן אם אינך רואה הודעה זו

Click here for English

Image

חברות וחברים יקרים,

כידוע, חייהם של פלסטינים בשטחים הכבושים מתנהלים תחת רשת מורכבת של מגבלות תנועה, ובכפוף למשטר ההיתרים הפולשני של ישראל. התפרצות וירוס הקורונה החריפה עוד יותר את המצב, והוסיפה קשיים ביורוקרטיים נוספים המגבילים את יכולתם של פלסטינים לנוע בחופשיות, להגיע אל אדמותיהם החקלאיות, ולהתאחד עם קרוביהם.

לכל אלה התווסף רובד חדש של מורכבות, כשבחודש מאי הודיעה הרשות הפלסטינית על הקפאת התיאום הביטחוני והאזרחי שלה עם ישראל, בתגובה לתכנית הישראלית לספח חלקים מהגדה המערבית. להקפאה זו השלכות דרמטיות על חיי היום-יום של פלסטינים רבים.

בטרם הופסק התיאום, נהגה הרשות הפלסטינית להזין שינויים במרשם האוכלוסין, כולל רישום של לידות ופטירות, ולעדכן את משרד הביטחון הישראלי על כל שינוי שביצעה. מאז הקפאת התיאום, הרשות לא מעבירה פרטים אלה לצד הישראלי. מכיוון שישראל מכירה אך ורק בהעתק מרשם האוכלוסין המצוי בידיה, תינוקות שנולדו מחודש מאי ואילך לא קיימים מבחינתה.

לאחרונה פנו למוקד שלוש נשים שנמנעה יציאתן מהגדה המערבית יחד עם תינוקות שנולדו להן בחודשים האחרונים. הרשויות הישראליות במעבר גשר אלנבי אמרו לנשים כי עליהן לקבל היתרים מיוחדים אם ברצונן לעזוב את הגדה עם התינוקות "הלא רשומים" – אולם לא נמסר כל מידע אודות הדרך בה ניתן לקבל היתרים אלה. כל שלוש הנשים מתגוררות בחו"ל עם בני-זוגן, והגיעו לגדה המערבית לביקורים משפחתיים. כל אחת מהן השקיעה מאמצים ומשאבים ניכרים כדי לתאם את יציאתה דרך גשר אלנבי, שאינו פתוח למעבר חופשי בגלל משבר הקורונה. המוקד פנה לרשויות הישראליות בשם הנשים, בדרישה כי יותר להן ולילדיהן לעזוב את הגדה המערבית.

אנחנו מאוד מודאגים מהשלכותיה הנרחבות של תופעה זו. מאז הקפיאה הרשות הפלסטינית את התיאום עם ישראל, נולדו בגדה המערבית וברצועת עזה כ-25,000 תינוקות שלא מופיעים בעותק הישראלי של מרשם האוכלוסין. ללא כל קשר לצעדים שנוקטת הרשות הפלסטינית, בהיותה הכוח הכובש, ישראל מחויבת לפעול לטובת האוכלוסיה הפלסטינית ולהגן על זכויותיה. המוקד יפעל במטרה להבטיח שלא יוטלו מגבלות נוספות על חייהם של פלסטינים לנוכח התפתחויות אלה.

בברכה,

sig

ג'סיקה מונטל
מנכ"לית המוקד להגנת הפרט

 

רניה (שם בדוי) הגיעה לגדה המערבית בינואר יחד עם בן זוגה ובנם בן השנתיים. בן הזוג חזר בהמשך לאיחוד האמירויות, שם חיה המשפחה. רניה ובנה נשארו בגדה בחיק משפחתה לפרק זמן נוסף, ובסוף מרץ ילדה רניה בן נוסף. בעקבות התפרצות וירוס הקורונה, הצליחה רניה לרשום את לידת בנה רק לאחר שהקפיאה הרשות הפלסטינית את התיאום עם ישראל. משבר הקורונה אף הוביל לסגירה ממושכת של מעבר גשר אלנבי, ולהקפאת המעברים הסדירים בין הגדה לירדן. אחרי חודשים של מאמצים ניכרים, הצליחה רניה לתאם את יציאתה מהגדה בסוף חודש יולי, אולם כשהגיעה רניה למעבר הגבול עם שני בניה, רשויות הגבול הישראליות החזירו אותם כלעומת שבאו, בטענה שהתינוק שלה לא רשום והיא לא יכולה לעזוב איתו. רניה פנתה הן לרשות הפלסטינית והן לצבא הישראלי, ולא קיבלה שום סיוע או הכוונה מאף אחד מהצדדים. בימים אלה מכין המוקד עתירה לבית המשפט המחוזי, בדרישה כי יותר לרניה ולילדיה לשוב אל ביתם ולהתאחד עם אבי המשפחה.

 
   

תמיכה בפעילותנו

אנו זקוקים לתמיכתכם כדי להמשיך להעניק סיוע משפטי בחינם לפלסטינים תושבי השטחים הכבושים, וכן לפעול לשינוי מדיניות במטרה להביא שיפור נרחב במצב זכויות האדם בשטחים.

   

 

לתמיכה במוקד
 
 
 
 

 

הצטרפו לרשימת הדיוור שלנו

 

הרשמה לרשימת הדיוור
 
 
 
 
s