המוקד להגנת הפרט - כעניים בפתח: רק בעקבות עתירת המוקד, החל הצבא לפתוח במועד את השער החקלאי 'פרעון' לאחר חודשים בהם התנהלותו הקלוקלת מנעה הגעה סדירה של חקלאים אל אדמותיהם הלכודות מעבר לגדר ההפרדה
חזרה לעמוד הקודם
01.11.2021

כעניים בפתח: רק בעקבות עתירת המוקד, החל הצבא לפתוח במועד את השער החקלאי 'פרעון' לאחר חודשים בהם התנהלותו הקלוקלת מנעה הגעה סדירה של חקלאים אל אדמותיהם הלכודות מעבר לגדר ההפרדה

המוקד להגנת הפרט נאבק זה שנים במשטר ההיתרים הדרקוני אותו מחיל הצבא בשטחי הגדה המערבית הכלואים בין גדר ההפרדה לבין הקו הירוק, שטחים המכונים בפיו "מרחב התפר". משטר היתרים מפלה זה חל רק על האוכלוסייה הפלסטינית, מונע מרובה כניסה אל "מרחב התפר" ומאלץ את יתרתה להצטייד מראש בהיתר לשם כך, בכפוף לנהלי הצבא הסבוכים. משטר זה מתקיים באישורו של בג"ץ, חרף הפגיעה הקשה בזכותם של פלסטינים לחופש תנועה בארצם-הם, וכן בזכויותיהם לקניין, לחופש העיסוק ועוד. יתרה מזאת, בשנים האחרונות הולך ומקצין משטר ההיתרים בכל הנוגע למתן גישה לאדמות חקלאיות הלכודות ב"מרחב התפר", אשר בעליהן מתגוררים מעברה השני של חומת ההפרדה – נושא העומד במרכזו של דוח חדש של המוקד להגנת הפרט, שכותרתו "נישול זוחל: הגבלות על חקלאות פלסטינית מעבר לגדר ההפרדה".

חקלאים אשר הצליחו לקבל היתר יכולים להגיע אל אדמותיהם שב"מרחב התפר" דרך שערים "חקלאיים" יומיים ושבועיים, אותם פותח הצבא, ככלל, פעמיים או שלוש פעמים במהלך היום, בוקר, צהריים ואחר הצהריים, לפרקי זמן של 45-10 דקות. זמני פתיחה אלה מכבידים על החקלאים ומאלצים אותם להכפיף את סדר יומם לזמנים בהם יוכלו להגיע אל אדמותיהם הלכודות ולשוב מהן אל בתיהם. תלותם בזמני הפתיחה היא מוחלטת וחרף זאת, החיילים אינם מקפידים על שעות הפתיחה, ולעיתים קרובות מאחרים או אף מדלגים על הפתיחה שנקבעה לשעות הצהריים, דבר הגורם לעוגמת נפש, בזבוז זמן ניכר, וביזוי כבודם של החקלאים הממתינים לשווא. פעם אחר פעם נאלץ המוקד לעתור לבית המשפט במקרים בהם מדובר באיחורים ניכרים ועקביים בפתיחת שער זה או אחר, רק כדי שהצבא יעמוד – ולו בקירוב – בזמני הפתיחה אשר קבע הוא לעצמו.

כך לאחרונה, ביום 12.7.2021, נאלץ המוקד לעתור לגבי אי פתיחתו במועד של שער פרעון, אשר אמור להיפתח שלושה ימים בשבוע, שלוש פעמים ביום, בשעות 6:00, 11:00 ו-16:00 למשך 20-10 דקות בכל פעם. ואולם, מתחילת שנת 2021, החלו חקלאים לדווח כי פעם אחר פעם, הצבא לא הגיע כלל לפתוח את השער או שהגיע באיחור ניכר של שעה ומעלה. המוקד תיאר, בין היתר, כיצד, באופן שגרתי, נאלץ צוותו לפנות בדחיפות אל גורמי הצבא בשמם של חקלאי המקום הממתינים לפני השער, כדי שישלחו חיילים לפתוח אותו. המוקד טען כי התנהלות פוגענית זו מהווה הפרה של התחייבות הצבא בפני בג"ץ ליישם את הסדרי המעבר בגדר ההפרדה באופן הממזער את הפגיעה בחקלאים.

בתגובתה המקדמית מיום 13.9.2021 מסרה המדינה כי בחודשים האחרונים נוקט הצבא בשורה של צעדים לצמצום האיחורים בפתיחת השער, וכי במסגרת זו יתבצע תדריך ייעודי, ויוקצה כוח אדם לפיקוח על פתיחת השער במועד. משכך, ומשהתברר כי אכן פחתו האיחורים והצטמצם משכם, ביקש המוקד למחוק את העתירה, בתוך כך ציין המוקד כי השער עצמו לא נפתח, ותחת זאת החיילים מפנים את החקלאים לעבור בפרצות סמוכות – פירצה קטנה למעבר רגלי, ופירצה גדולה למעבר טרקטורים.

לאחר שנמחקה העתירה, מסרו חקלאים למוקד כי החיילים שוב אינם מגיעים במועד וכי נמסר להם ששעות המעבר בנקודה זו שונו. ביום 31.10.2021 השיב הצבא למוקד בעניין, כי "במסגרת ההיערכות לתקופת המסיק, שונו באופן זמני, שעות הפתיחה של השער החקלאי 'פרעון'", וכי נמסרה על כך הודעה לציבור באמצעות הקישור הפלסטיני.